NA24.no

Foto: JONATHAN ERNST (REUTERS)

Obama er rasende over oljekatastrofen

Sist oppdatert:
President Barack Obama snakket uten filter på direktesendt TV torsdag.

Washington (NTB-AFP-Reuters/Nettavisen): President Barack Obama er rasende over oljekatastrofen i Mexicogolfen. Men det hjelper ikke å miste besinnelsen, sier han selv.

Enkelte medier har kritisert Obama for å være handlingslammet og ikke vise nok emosjoner i forbindelse med utslippet som allerede ligger an til å bli USAs verste miljøkatastrofe.

Men han svarer at det ikke fører til noe å skrike og bære seg, selv om det nå kommer ferske bilder fra katastrofeområdet som viser hjelpeløse sjøfugler som er badet i tykk olje langs kysten av Louisiana.

- Jeg er rasende
- Jeg skulle gjerne brukt mye av tiden min til å skrike og rope på folk, men det er ikke derfor jeg har fått jobben jeg har. Jobben min nå er å løse dette problemet, sa han til Larry King på CNN torsdag.

- Men jeg er rasende over hele situasjonen. Her dreier det seg om noe der noen ikke tenkte gjennom konsekvensene av det de gjør, la han til.

Se video nederst i saken.

Oljen fra utslippet i Mexicogolfen kan nå fram til USAs atlanterhavskyst i løpet av noen måneder.

Datasimuleringer gjort av National Center for Atmospheric Research i USA viser at havstrømmene kan frakte oljen ut av Mexicogolfen, ut i Atlanterhavet og opp østkysten av USA.

NCAR-forskeren Synte Peacock sier at mange har spurt om oljen kommer til å nå fram til Florida, men Peacock sier at det er sannsynlig at oljen når langt lenger, og at det fortsatt ikke er mulig å ha oversikt over konsekvensene.

Uker til Florida blir rammet
Simuleringene viser at når oljen kommer inn i den såkalte loopen, havstrømmen som går rundt i Mexicogolfen og videre ut i Golfstrømmen og rundt sørspissen av Florida, vil det bare ta uker før strendene langs Floridas østkyst blir rammet.

Derfra vil den spre seg nordover til Cape Hatteras i North Carolina og så østover ut i Atlanterhavet.

Allerede er oljen bare få kilometer fra strendene ved Pensacola i den vestlige delen av Florida. Ifølge guvernør Charlie Crist er det ventet at strendene blir tilgriset i løpet av de neste par dagene.

76 mill. liter lekket ut i havet
Elleve menn mistet livet i eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i april. Store oljeflak truer nå den sårbare naturen langs kysten av delstaten Louisiana. Så langt er minst 76 millioner liter med olje lekket ut i Mexicogolfen, og rammet 110 kilometer av den amerikanske kystlinjen, melder BBC.

Denne uken startet også orkansesongen, som antas å bli den verste på fem år. Dette betyr at oljen kan bli spredt utover enorme områder, og skape store miljøødeleggelser. Derfor haster det for BP å stanse oljelekkasjen på 1500 meters dyp. Men så langt har alle forsøk mislykkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere