NA24.no

Obama frir til Wall Street

Sist oppdatert:
Vil ha med private til å kjøpe råtne boliglån.

De amerikanske myndighetene skyter inn mellom 75 og 100 milliarder dollar i et fond som skal lette bankene for belastende eiendeler.

Finansminister Timothy Geithner presenterte mandag ettermiddag planene til Obama-administrasjonen. Nå går de sammen med private investorer og danner Public-Private Investment Program. Formålet er å danne en betydelig kjøpekraft for å kjøpe opp verdipapirer som er basert på usikre boliglån.

1.000 mrd
Totalt regner de med at fondet vil få en forvaltningskapital på 500 milliarder, og at private investorer vil være med på initiativet. Myndighetene henter pengene fra TARP Ved behov kan fondets størrelse økes til 1.000 milliarder dollar.

Det amerikanske finansdepartementet anslår at de amerikanske bankene sitter med 500 milliarder dollar i råtne eiendeler.

Myndighetene vil hente pengene fra TALP-programmet, Troubled Asset Relief Program.

Ved å dele risiko og eventuelle gevinster med private vil de dermed forsøke å minimere mulige tap for skattebetalerne. Det skjer ved at de investorer fra privat sektor kan tape hele investeringen ved et et nedsidescenario. De begrunner også bruken av private medinvestorer med at de dermed reduserer risikoen for å betale en overpris på eiendelene, siden det etableres en konkurranse som vil danne et prisbilde.

Myndighetene gjør dette for å hjelpe bankene til å overleve i et tøft finansklima. Finanskrisen og et overheng av problemfylte eiendeler basert på boliglån har skapt trøbbel på bankenes balanse. Det har medført at finansinstitusjoner har hatt det vanskelig med å få tilgang på private midler ved behov for ny kapital. Det har også hindret dem i å låne penger i markedet.

Ufullstendige markeder
Under finanskrisen har flere av markedsmekanismene ikke fungert fullt ut. Kjøperne har blitt skremt vekk av usikkerheten og utsiktene for store tap på de enorme låneporteføljene bankene sitter på. Det har gjort at prisdannelsen av verdipapirer med sikkerhet i boliglån har blitt vanskeligere.

Ved å kjøpe de belastende eiendelene fra bankene vil myndighetene nå danne og gjenopplive markedet, og dermed frigjøre kapital til bankene og finansinstitusjonene. Det igjen vil stimulere til at disse kan yte kreditt til hverandre og til private husholdninger.

- Jeg tror at markedene virkelig omfavner dette skrittet fra Geithner og Obama. Dette er virkelig et stupbratt øyeblikk for markedet, sier markedsanalytiker Manus Cranny i MF Global Spreads til CNNMoney.com

Analytikeren minner også om at Geithner tidligere har sviktet med å holde tilbake detaljer. Dagens kunngjøring har flere detaljer og nå er håpet at markedet blir mer fornøyd med myndighetenes tiltak.

- Partnerskapet mellom offentlige og private institusjoner er et godt valg til å gjenoppbygge likviditeten i markedet. Det er oppmuntrende å se at finansdepartementet skaper unike måter å stimulere økonomien samtidig som skattebetalerne blir beskyttet, kommenterer Financial Services Roundtable som er en organisasjon som samler de 100 største amerikanske finansselskapene.

Tiltakene skal også danne et låneprogram som vil adressere de ødelagte markedene knyttet til bolig og næringseiendom samt forbrukerkreditt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere