Gå til sidens hovedinnhold

Obama i full krig med pastoren

Nå hagler beskyldningene mellom Obama og Jeremiah Wright.

Jeremiah Wright er pastoren fra Barack Obamas egen menighet som er i ferd med seriøst å skade valgkampen til senator Obama.

Flere ganger har han kommet med uttalelser om at USA delvis må skylde seg selv for angrepet på World Trade Center 11. September 2001 og at myndighetene har videreført AIDS til USAs svarte befolkning.

OVERSIKT: Alt om USA-valget

Kontroversiell
Wright har også lovprist den omstridte Louis Farrakahn - som mange mener var anti-semitisk - som en av de viktigste svarte stemmene i det 20. og 21. århundre. videre har han trukket frem det såkalte Tuskegee-eksperiementet der flere hundre svarte menn i Alabama ikke fikk behandling for syfilis fordi legene ville studere virkningene.

Den siste gangen han talte fra hjertet var i The National Press Club på mandag. Det betyr problemer for Obama som taper oppslutning på utspillene til Wright.

Opprørt Obama
Senatoren fra Illinois er fortsatt klar favoritt til å bli valgt som demokratenes presidentkandidat, men en måling mandag var svært dårlig nytt. Den viste at motstanderen Hillary Clinton har kommet på offensiven, og at hun er best egnet av de to til å vinne et eventuelt presidentvalg mot republikaneren John McCain.

Tirsdag gikk Obama ut og tok avstand fra Wright.

- Jeg er opprørt over kommentarene. Den personen jeg så i går var ikke den samme som jeg så for 20 år siden. Hans kommentarer var ikke bare utspekulerte og destruktive, men jeg mener de gir støtte til personer som næres av hat, sier Obama til Reuters.

Familie-pastor
Wright svarer at Obama må si det han sier dersom han ønsker å bli valgt til president. Også det har fått senatoren til å se rødt.

- Dette viser liten respekt overfor meg. Det er også en fornærmelse mot det vi forsøker å få til. Uansett hvilket forhold jeg har hatt til pastor Wright så har det endret seg som en konsekvens av dette.

Det er alvorlig. Wright er pastoren som viet Obama og hans kone, og han er pastoren som døpte deres barn.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot