*Nettavisen* Økonomi.

Obama knekker dollaren

Foto: Stein Henningsen (Oslo Børs)

Faller på grunn av valget.

07.11.12 15:32

Nervøse investorer på asias børser reagerer smånervøst på Obamas valgseier. Børsutslagene er imidlertid små, men Obamas seier svekker dollaren mot de fleste valutaer.

Dollaren raser mot euroen på børsen i Tokyo. Like etter det ble klart at Obama ble én euro notert til 1,2788 dollar mot 1.2869 før valgresulatet var avklart, skriver Channel News Asia.

Også mot yen svekker dollaren seg.Da New York børsen stengte tirsdag ble dollaren notert til 80,34 mot japanske yen. Etter Obamas seier onsdag morgen noteres dollaren til 80.03 yen på børsen i Tokyo.

Årsaken til at investorene sender dollaren nedover er at en ny runde med Barack Obama sannsynligvis betyr mer uortodoks pengepolitikk. For å bedre landets finansielle situasjon har den amerikanske sentralbanken i flere runder startet seddelpressen. Ved å trykke mer penger svekker man de som alllerede finnes. Dollaren svekker seg på bred basis.

En dollar koster nå 5,69 kroner, noe som tilsvarer en styrking av kronen på 0,36 prosent.

Ettersom dollaren også er verdens reservevaluta og de fleste råvarer er priset i denne fører dette til at prisene på varer som gull og olje styker seg.

Trykker dollar med løs pengepolitikk
- Vi forventer fortsatt løs pengepolitikk under Obama så vi ser nå at dollaren selges, sier valutasjef Michiyoshi Kato i Mizuho Corporate Bank i Tokyo ifølge Bloomberg.

Obama-administrasjonens villighet til å stadig trykke mer penger for å holde økonomien i gang ble nylig illustrert ved sentralbanken Federal Reserves vedtak om å ustede statsobligasjoner for 40 milliarder dollar - månedlig.

- Obamas seier betyr at de kvantitative lettelsene vil fortsette og sette press på dollaren, men styrke obligasjonsmarkedet, sier valutsjef i Credit Agricole Yuji Saito ifølge CNBC.

Stille på børsen
På Oslo Børs er det avventende onsdag.

Hovedindeksen på den oljeavhengige børsen stiger med 0,2 prosent 444,24 poeng.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Små utslag
Hong Kongs Hang Seng indeks er ned 0,3 prosent, Shanghais Composite er ned 0,5 prosent, Japans Nikkei er ned 0,1 prosent og Sør Koreas Kospi er ned 0,5 prosent. I tillegg viser handelen i amerikanske futures en nedgang på 0,84 prosent.

Bildet er imidlertid blandet - i Australia er S&P/ASX 200-indeksen opp 0,26 prosent.

- Globale investorer har akkurat nå all oppmerksomhet rettet mot Obamas og Romneys kamp om å nå 270 valgmenn, sier markedsanalytiker i Perpetual, Matthew Sherwood ifølge Marketwatch.com.

Her kan du følge utviklingen på de internasjonale børsene

Håper Obama reduserer underskuddet
Han håper at valgresultatet ikke vil bli heftet med usikkerhet.

- Det er viktig at det at valgresultatet blir akseptert slik at den nye presidenten umiddelbart kan begynne arbeidet med å redusere USAs gjeld, sier Sherwood.

- Jeg tror markedene vil fortsette å være nervøse inntil valgresulatet er helt klart, sier Chief Operating Officer Ben Kwong i KGI Asia.

Han sikter trolig til valget i 2000 da et rekordjevnt valg resulterte i at velgerne måtte vente i flere uker på det endelige resultatet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I USA stengte børsen tirsdag etter sterk oppgang dagen før valgdagen.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.