Obama knuser Bushs drøm

Foto: SAUL LOEB (AFP)

Ikke penger til Bush og NASAs drøm i det nye budsjettet.

01.02.10 08:23

NASAs store plan om å reise til månen innen 2020, bygd på tidligere president George Bushs visjon om et nytt, stort kapittel i romutforskningen, blir neppe noe av.

Kuttet i budsjettet
Mandag kommer Obama-administrasjonen med sitt budsjettforslag for 2011, og ifølge Washington Post er det ikke satt av penger for det storstilte Constellation-prosjektet Bush lanserte, der en ny månelanding innen ti år var planlagt.

Det er heller ikke penger til Ares 1-raketten, den planlagte etterfølgeren til romferjene, i budsjettet. NASA har brukt milliarder og år på å utvikle Ares, som likevel er flere år forsinket i forhold til den opprinnelige første planlagte bemannede turen.

Les: Oppskytningen utsatt

Les også: Dette er verdens største rakett

Kommersiell drift
I stedet skal NASA angivelig heller forsøke å få i stand kommersielle romturer til å frakte astronauter til ISS (Den internasjonale romstasjonen). Det skal være satt av seks milliarder dollar til prosjektet, som i tilfelle vil endre NASAs rolle fullstendig.

I dag er det NASA som bygger og har den fulle kontrollen med romferjene, men en kommersialisering vil bety at private selskap skal bygge og drive fergene, mens NASA vil få en overvåkingsrolle.

Les: Full fart til månen

Melder seg ut
Det faller ikke i like god jord.

- Det betyr at USA bestemmer seg for å ikke være aktivt deltakende i romturer med mannskap i uoverskuelig fremtid. Retningen de tar med dette budsjettet, er en retning som ikke vil føre noe sted, sier tidligere NASA-leder, og en av pådriverne for Constellation-programmet, Michael Griffin, som ikke tror de kommersielle selskapene har kunnskap og evne til å ta over det farefulle og vanskelige arbeidet å sende mennesker ut i rommet.

Arbeidsplasser
Kongressen må først godkjenne budsjettforslaget, og det er ventet at det ikke vil gli enkelt igjennom. Meldingene om endringer i NASA-planene har fått det til å gå varmt for flere av politikerne som kommer fra de områdene som hardest vil merke den nye strategien.

Talsmann for Det hvite hus, Nick Shapiro, sa søndag at Obama vil sørge for at NASA fortsetter å være vitalt og at kommersialiseringsplanene vil skape 1700 nye arbeidsplasser. Samtidig vil endringene i NASA neste år koste 7000 arbeidsplasser i Florida.

Spare
Årsaken til kuttet i NASA-pengene skal være behovet for innsparinger neste år.

NASA får en milliard dollar i støtte årlig, noe som er langt mindre enn de tre milliardene som ble anbefalt av et offentlig nedsatt panel kom fram til i 2009, dersom romferjer med mennesker om bord fortsatt skal kunne sendes ut i rommet.

Foto: Bruce Weaver

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag