NA24.no

Obama løfter Asia

Sist oppdatert:
Syv dager på rad med oppgang i Japan.

Forhåpninger om at Barack Obama skal snu den negative økonomiske utviklingen når har tiltrer som president fikk de asiatiske aksjemarkedene til å stige onsdag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Obama har allerede presentert tiltak som skal få skikk på aktiviteten i verdens største økonomi. Blant annet har er det forventninger om at det kommer betydelige skattekutt for å stimulere forbrukerne til å åpne lommebøkene. Forbrukerne står for rundt 70 prosent av den økonomiske aktiviteten når USA beregner bruttonasjonalprodukt. Derfor blir det å lokke konsumentene til å bruke mer penger en nøkkel i å komme ut av det økonomiske uføret USA er inne i.

Det er også foreslått store offentlige investeringer og tiltak for å få bedriftene til å ansatte og øke produksjonen. Obama er villig til å la budsjettunderskuddet øke for å holde økonomien i gang. Dette gir forhåpninger om at etterspørselen etter asiatiske varer og tjenester vil øke.

USA er fortsatt det viktige eksportmarkedet for selskapene i Asia, og det var typiske eksportavhengige selskaper som steg onsdag.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International ble løftet 1,8 prosent til 92,48 poeng, og har nå steget 23 prosent siden den falt til det laveste nivået på fem år i november.

Dollarstyrkelse mot yen ga også god drahjelp. I Japan ble Nikkei 225 sendt opp 1,74 prosent til 9.239,24 poeng. Det er syvende dag på rad med oppgang. Den brede Topix-indeksen steg 1,4 prosent til 888,25 poeng.

- Et av de få investeringstemaene vi har i 2009 er offentlig forbruk av myndighetene globalt. Aksjeoppgangen letter pessimismen blant investorene og gjør at de kjøper, sier Yoshinori Nagano i Daiwa Asset Management til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere