*Nettavisen* Økonomi.

Obama overskygger Wall Street

Foto: Richard Drew (AP / Scanpix)

Innsettelsen av den nye presidenten følges av hele verden. På Wall Street er det ingen som gleder seg.

20.01.09 16:02

I dag blir Barack Obama ny president i USA. Markedet er bekymret for om han klarer oppgaven.

NA24 - din næringslivsavis

En halvtime etter åpning faller børsene i New York kraftig. Den brede S&P 500-indeksen faller 1,92 prosent til 827,50 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite faller hele 2,66 prosent til 1.488,63 poeng, mens den velkjente Dow Jones-indeksen faller 1,78 prosent til 8.135,82 poeng.

De amerikanske markedene holdt stengt mandag i forbindelse med feiringen av Martin Luther King Jr. I mellomtiden har de europeiske aksjemarkedene fått en betydelig tilbakegang. Det er særlig usikkerheten knyttet til bankvesenet i Europa som har forsuret investeringsmiljøet.

Frykten er at bankene vil gå på et solid tap som følge av den anstrengte situasjonen i finansmarkedene.

Innsettelsen av den nyvalgte presidenten Barack Obama kommer til å overskygge handelen på Wall Street. Like fullt er økonomene ikke optimistiske med tanke på børsdagen.

Amerikanske finansaksjer slår følge med de europeiske, og faller kraftig etter åpning.Bank of America faller 16,6 prosent mens Citigroup faller 11 prosent.

- Til tross for at vi er ekstatiske på grunn av det historiske begivenheten rundt den nye administrasjonen i USA og de finanspolitiske tiltak som vil tre i kraft, så står vi dessverre ovenfor et kraftig dykk i inntjeningen for amerikanske selskaper. Dersom forrige uke var en indikasjon, så vil ikke denne rapportsesongen bli veldig attraktiv, sier sjefanalytiker Arthur Hogan i Jefferies & Co.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Resultatsesongen har allerede startet i USA, og daglig renner det inn nye tall som viser at selskapene tjener mindre enn før. Dette er noe markedet har forberedt seg på og er et utslag av dårligere økonomisk klima. Ikke alle tror at alle tapene er priset inn i aksjekursene og advarer mot faretruende adferd ved store skuffelser.

Kjempen Johnson & Johnson fikk et resultat i fjerde kvartal på 2,71 milliarder dollar, eller 97 cents per aksje, som er en forbedring på 14 prosent fra samme periode året før, da konsernet hadde et resultat på 2,37 milliarder dollar, eller 82 cents per aksje.

Ifølge Thomson First Call var det forventet et resultat på 92 cents per aksje for fjerde kvartal.

Les mer: Bedre enn ventet fra kjempe

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Se innsettelsesseremonien hos TV2 Nyhetskanalen

283277

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.