*Nettavisen* Økonomi.

Obama på oljegli

Foto: Scanpix

Demokratene er nå på gli for oljeleting på amerikansk sokkel.

11.09.08 14:25

Presset er nå klart økende i Washington for å åpne store deler av USAs kontinentalsokkel for olje- og gassleting. Nå synes også motstanden blant demokratene å være på hell, noe uttalelser fra demokratenes medlemmer i representantenes hus sent onsdag, lokal tid, viser.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Reuters la demokratene i huset sent onsdag fram et forslag som vil åpne for leting etter olje og gass utenfor 50 miles grensen. De ønsker at de ulike delstatene skal kunne bestemme om de vil åpne sonen mellom 50 og 100 miles, mens alt utenfor 100 miles skal åpnes for leting, med unntak for naturreservater og lignende.

Dette skjer etter stor motstand de siste årene fra demokratene mot forslagene fra republikansk side om full åpning av sokkelen for leting. I dag er det kun i den vestlige og midtre delen av USA del av Mexicogolfen at det er åpnet for leting. Demokratene ønsker fortsatt et forbud mot leting i den østlige delen langs turistdelstaten Florida fram til 2022.

Mannen norske topper håper på

Valgkamp
Demokratene skal i dag legge fram et forslag til en tidsplan for fremleggelse av lovforslaget i Huset. Republikanerne har allerede presentert flere initiativ i kongressens andre kammer, Senatet, som skal behandles i månedene som kommer. Forrige gang da debatten om en åpning gikk for et par år siden, endte det med åpning av et lite område øst for de åpne områdene i Mexicogolfen.

Det nye forslaget lagt fram i huset er langt mer ekspansivt en et tverrpolitisk forslag som nylig ble lagt fram i Senatet. Oljeletingsdebatten preger også debatten i forbindelse med det pågående presidentvalget, og demokratenes kandidat Barack Obama har snudd og vil nå bifalle en begrenset åpning. Republikanernes kandidat John McCain er derimot for full åpning.

- Tøv fra Obama

Stor interesse
Blant oljeselskapene skal det være stor interesse for leting på de fortsatt store jomfruelige delene av amerikansk sokkel. Det ble bekreftet av driftsdirektør Robert Hobbs i seismikkselskapet TGS-Nopec på en presentasjon under Paretos olje- og offshorekonferanse i Oslo torsdag.

Ifølge Hobbs merker de store interesse blant klientene, og de fører også en dialog med de amerikanske oljemyndighetene, MMS rundt potensielle seismikkstudier i disse områdene.

Hobbs understreket imidlertid at de vil ha på plass forhåndsfinansiering av slike studier før de eventuelt gikk i gang med å skyte seismikk.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag