NA24.no

Obama skal spare inn 3500 mrd.

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Innen 2013 skal han redusere budsjettunderskuddet med 3500 milliarder kroner.

USAs president Barack Obama har optimistiske planer for sin presidentperiode. Nå sier han at budsjettunderskuddet skal kuttes med 533 milliarder dollar innen år 2013.

NA24 - din næringslivsavis

Han vil øke skattene for de rike og redusere kostnadene til Irak-krigen, ifølge en representant i Obama-administrasjonen. Det skriver Bloomberg News.

Gjeld på 1,3 billioner dollar
Presidenten er bekymret for at økende utenlandsgjeld på sikt vil gjøre det vanskeligere for økonomisk vekst og sysselsetting i USA, sier den anonyme representanten.

Obama tok i januar over ansvaret for en gjeld på 1,3 billioner dollar, eller om lag 8,71 billioner kroner. Det tilsvarer 9,2 prosent av USAs BNP. Obamas plan vil kutte gjeldens andel av BNP til 3 prosent innen 2013.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Neste uke vil administrasjonen legge frem et budsjettoverslag for 2010.

- Setter standaren
26. februar legges budsjettplanene frem.

- Neste uke setter standaren, og gir et bilde av hvordan Obamas presidentperiode vil bli, sier Kenneth Baer, talsmann for budsjettavdelingen i det hvite hus.

Obama vil foreslå å øke skatten for inntekter fra hedgefond og lignende. Han vil beskatte slike inntekter med ordinær skattesats, som er 35 prosent i dag, men som kan øke til 39,6 prosent under Obamas styre. I dag beskattes slike inntekter med en skattesats på 15 prosent.

Irak-kostnader kuttes
Likevel er det nedtrapping av Irak-krigen som vil stå for de mest betydelige kuttene, samt økt beskatning for amerikanere som tjener mer enn 250.000 dollar i året.

Obama vil la Bush' ordning med skattekutt for rike amerikanere forfalle i 2010.

Lørdag snakket Obama ut om den enorme utenlandsgjelden, og sa han ville holde et toppmøte om problematikken 23. februar. 130 er invitert til å delta, ifølge Baer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere