*Nettavisen* Økonomi.

Obama skremte børsen

Foto: (Scanpix)

President Obama angrep bankene og sendte aksjekursene bratt ned.

22.01.10 08:14

USA-børsene falt bratt torsdag, for andre dag på rad. S&P 500 og Dow Jones falt rundt 2 prosent, tynget av banksektoren, mens Nasdaq endte ned drøyt 1 prosent. Her ble fallet bremset av gode tall fra blant annet nettauksjonsfirmaet eBay.

President Barack Obama lanserte en plan om å begrense handlingsrommet til storbankene, og dette førte til kraftig kursfall for disse. I tillegg er det internasjonal usikkerhet knyttet til en innstramming av stimulipolitikken i Kina. Konjunkturfølsomme aksjer falt markant. Aluminiumsgiganten endte ned 6 prosent, anleggsmaskinprodusenten Caterpillar 5 prosent.

Obama angriper storbanker
President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs. Obama vil forby banker med innskudd som er forsikret av det amerikanske banksikringsfondet å drive risikable aktiviteter som egenhandel med verdipapirer.

Banker ser altså ut til å måtte velge enten å drive egenhandel eller å ta ordinære innskudd. Egenhandel har stått for en betydelig del av overskuddet i mange banker.

Dette sendte aksjene til storbanker med stor egenhandelsaktivitet markant ned. JP Morgan Chase falt 7 prosent, Bank of America 6 prosent og Citigroup 5 prosent. Derimot var det mange mindre og mellomstore banker, uten betydelig egenhandel, som steg torsdag.

Flere av storbankene har også kommet med kvartalstall, men effekten av dette ble etter altå dømme overdøvet av Obamas utspill.

Banker til
Goldman Sachs er blant bankene som har gjort det best gjennom finanskrisen. Eksponeringen mot råtne lån har ikke preget porteføljene til banken, og i tillegg har de generert store inntekter på den tradisjonelle investeringsbankvirksomheten.

I fjerde kvartal fikk selskapet et resultat på 4,95 milliarder dollar. Det tilsvarer 8,20 dollar per aksje og er en sterk forbedring fra et underskudd året på 4,97 dollar per aksje. Analytikerne ventet ifølge estimater fra Thomson Reuters et resultat på 5,20 dollar per aksje.

Selskapet innfridde også forventningene til omsetningen, og konsernsjef Lloyd C. Blankfein i Goldman Sachs uttrykker at de til tross for økonomisk motvind ser tegn til vekst.

Dette synet skiller seg godt fra konkurrentene og er et oppløftende signal i forhold til hva som har kommet tidligere denne uken.

Kutter bonusene
Goldman Sachs legger begrensninger på bonusutbetalingene. Totalt har det blitt gitt et inntrykk om at banken vil betale ut kompensasjon på 20,2 milliarder dollar for 2009, men etter stort press har de pålagt seg selv og ikke sette av penger til kompenasjonspoolen i fjerde kvartal. Dermed ender kompensasjonen på 16,2 milliarder dollar.

I tillegg vil de benytte anledningene til å donere deler av poolen til veldedighet.

I kjølvannet av finanskrisen der myndighetene måtte redde en rekke banker og gi livhjelp til et dødt finanssystem har det bygget seg opp en aggresjon mot høye lønninger, bonuser og andre ytelser til aktørene i finansbransjen. President Barack Obama skal ifølge Wall Street Journal presentere planer om å regulere bankene. I planene inngår det å sette grenser for hvor store bankene kan bli og ikke minst hvor stor risiko de får lov til å ta.

Teknolog leder an
Internettauksjonsselskapet eBay presterte langt bedre enn hva markedet hadde forventet i fjerde kvartal. Selskapet presentert sine tall onsdag kveld etter at handelen på Wall Street var over, og fikk i fjerde kvartal et resultat på 1,02 dollar per aksje. Justert for engangsposter havnet resultatet på 0,44 dollar per aksje og toppet forventningene på 0,40 dollar per aksje.

eBay har også gitt en guiding som overgår forventningene til analytikerne for første kvartal. eBay steg 9 prosent.

Sterkt salg av harddisker har dratt opp resultatet til SeaGate Technoloy. Seagate steg 10 prosent.

Oljefall
Oljeprisen falt markant torsdag. På råvarebørsen i New York endte den amerikanske referanseoljen WTI ned 1,66 dollar til 76,08 dollar fatet. I London falt Brent-olje 1,74 dollar til 74,58.

Det skjedde etter blandede lagertall fra USA. De viste overraskende fall i lagrene av råolje og destillater, men også uventet oppbygging av bensinlagrene.

Les mer: Fall i oljelagrene

Delindeksen for oljeaksjer falt 2,4 prosent, delindeksen for oljeservice 1,8 prosent.

Flere i trygdekøer
Det har kommet tall som viser at det var en større vekst i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i forhold til hva som har vært antatt. I forrige uke økte antallet med 36.000 og dermed var det 482.000 amerikanere som møtte opp ved søknadskontorene.

Les mer: Overraskende ledighetstall

Økonomene hadde forventet at det ville være en nedgang til 440.000.

Samtidig økte det glidende snittet for de fire siste ukenes med 7.000 til 448.250. Dette tar vekk utslagene for enkeltukers svingninger.

De ledende indikatorene steg langt mer enn hva økonomene ventet på forhånd. Indeksen som blir gitt ut av Conference Board vokste med 1,1 prosent i desember, og slo markedets forventninger på 0,7 prosent. I tillegg ser økonomene at bedringen blir mer synlig.

Les mer: Sterkt fra USA

Dr. Doom
Dr. Doom Nouriel Roubini har igjen negative profetier om hvordan markedene vil utvikle seg. Han mener at prisene har steget for mye og at det vil gi stor fallhøyde når dårlig nytt begynner å komme.

- Realøkonomien er gradvis i bedring, mens siden mars har prisene gått gjennom taket. Hvis jeg har rett, innen andre halvdel av året, kommer det til å bli en oppbremsing i veksten i USA, Europa og Japan. Det kan være starten på markedskorreksjoner på grunn av makroøkonomiske nyheter kommer til å overraske på nedsiden, sier Roubini ifølge Bloomberg.

Dagen nøkkeltall:

Dow Jones -2,01% til 10.389,88

Nasdaq -1,12% til 2.265,70

S&P 500-1,89% til 1.116,48

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag