*Nettavisen* Økonomi.

Obama strammer finanstøylene

Foto: PETER FOLEY (EPA)

Vil ikke la Wall Street fortsette som før.

14.09.09 23:53

Nøyaktig ett år etter at konkursen i investeringsbanken Lehman Brothers gjorde at nedturen i finansmarkedene skjøt fart, fortalte president Barack Obama hvilke endringer han vil ha i finansmarkedene.

- For ett år siden så vi i klart og tydelig hvordan markeder kan ta feil, hvordan mangel på fornuftige regler kan føre til overdrivelser og misbruk, hvor nær vi kom stupet. Ett år senere er det nødvendig for oss å iverksette reformer som vil forhindre at denne typen krise noensinne skjer igjen, som reflekterer de smertefulle, men verdifulle lærdommene vi har trukket, og som vil bidra til at vi kan gå fra en periode med hensynsløshet og krise til en med ansvarlighet og velstand. Det er det vi må gjøre. Og jeg er sikker på at det er det vi kommer til å gjøre, sa Obama i talen, som ble holdt på Wall Street.

Han kom med en klar advarsel til de i finansbransjen som tror de kan unngå strengere regulering:

- De som er på Wall Street kan ikke fortsette å ta risiko uten hensyn til konsekvensene, og forvente at neste gang vil amerikanske skattebetalere være der for å fange dem i fallet.

Flere krav
Obama vil for det første ha bedre forbrukerbeskyttelse ved å opprette etaten Consumer Financial Protection Agency for å bli kvitt uforståelige kontrakter og skjulte gebyrer.

For det andre vil han klargjøre ansvarsforholdene ved å gi sentralbanken ansvar for å regulere de største finanskonsernene.

Og i tilfeller noe går galt, skal myndighetene ha klare fullmakter til å ta over også de største finanskonsernene. I dag er dette klart for mindre banker, men mer komplisert for de store, sammensatte konsernene, som AIG eller Lehman Brothers.

Dessuten understreket han behovet for koordinert, internasjonalt arbeid med finansreguleringer, og viste til det kommende G20-møtet som arena.

Men det var også ting som var fraværende i talen, for eksempel krav om å regulere bonuser i bransjen.

Sliter med Kongressen
Obama er avhengig av å få finansreformen sin gjennom Kongressen. Det er ikke så lett, for ettersom finanskrisen har avtatt, har man der blitt mer opptatt av andre saker, som den store og kontroversielle helsereformen.

Demokraten Barney Frank, som leder finanskomiteen i Representantens Hus, sa til TV-kanalen CNBC mandag at han venter at man kan få gjort dette i desember. Det er imidlertid mer usikkert om man klarer å holde fremdriften i Senatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.