*Nettavisen* Økonomi.

Obama styrker dollaren

Foto: (Scanpix)

Dollaren holder seg overraskende sterk på spekulasjoner om Obamas krisepakke.

Dollaren stiger mot de aller fleste valutaene mandag og viser dermed en overraskende styrke.

NA24 - din næringslivsavis

Flere har nemlig spådd at dollaren kommer til å svekke seg kraftig på grunn av at amerikanerne i praksis må trykke penger for å komme seg ut av det finansielle uføret. Dette ville normalt sett ha vært med på å svekke dollaren kraftig, og mange økonomer tror også på en markant dollarsvekkelse i løpet av 2009.

Mot den norske kronen ligger dollaren nå på 6,92 kroner etter å ha vært nærmere 6,96 i løpet av dagen.

Mot andre valutaer er dollaren også svært sterk. Den styrker seg til 1,36 per euro klokken 14.50. Dette er opp fra 1,3921 før helgen. Også mot yen, sveitsiske franc og britiske pund styrker dollaren seg mandag.

Les også: Nå blir euroen billigere

Krisepakken til USAs nye president, Barack Obama, er imidlertid med på å styrke dollaren. Obamas krisepakke er ventet å styrke infrastrukturen i USA ved å bygge veier, og i tillegg er det ventet at den nye presidenten kommer med kraftige skattekutt. Målet er å skape tre millioner nye jobber etter at en rekke arbeidsplasser har forsvunnet i løpet av høsten.

Les mer her: Vil kutte kraftig i skattene

- Obamas krisepakke var bedre enn mange hadde ventet, og er mer rettet mot skattekutt enn forventet. Det er positivt for dollaren. Men bevegelsene kan være litt overdrevet på grunn av at det fortsatt er få som handler valuta og volumene er små, sier Adam Cole i Royal Bank of Canada til Bloomberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Obama tar over presidentembetet 20. januar, og overtar med det en økonomi som trenger kraftig stimuli. Obamas oppskrift er ventet å koste så mye som 775 milliarder dollar, og nærmere 40 prosent av dette kan bli skattekutt.

- Dollar kan fortsette å styrke seg. Det er litt eufori i markedet nå på grunn av Obamas forsøk på å stimulere økonomien. Dette vil støtte dollaren, sier Hideki Amikura i Nomura Trust & Banking i Japan til Bloomberg.

HTML EMBED

Følg kronekursen

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.