Obama tar grep om sjefers lønn

Foto: Scanpix (Scanpix)

Er du toppleder i USA og bedriften trenger hjelp? Sjekk her hvor mye du kan tjene.

04.02.09 09:22

Onsdag vil president Barack Obama offentliggjøre at han setter et tak på lederlønninger til bedrifter som trenger utbredt støtte fra føderale myndigheter.

Sjekk forsiden hos NA24

Det skal ikke være mulig å tjene mer enn 500.000 dollar året, eller 3.450.000 norske kroner.

Ytterligere kompensasjon skal spares opp og ikke utbetales inntil skattebetalerne har fått de pengene de har lagt ut tilbake. Det er Bloomberg News som melder dette. Dessuten vil reglene borge for større transparens for bruk av bedrifts-jetfly, kontoroppussinger, fester samt lukrative fallskjermer til sjefer som forlater selskapene.

Dette kommer som et svar på kraftige protester til lederlønninger i offentligheten. Etter at Kongressen lanserte en redningspakke til banker og finansinstitusjoner på 700 milliarder dollar i oktober i fjor har det blitt kjent at selskapene på Wall Street har fått utbetalt 18,4 milliarder dollar i bonuser i 2008, melder Bloomberg News.

- Folk får fremdeles store bonuser selv om de får skattebetalernes penger, noe jeg tror gjør offentligheten rasende, sa Obama i et intervju med CNN tirsdag.

De nye reglene vil gjelde alle som i fremtiden vil motta store støtte pakker fra føderale myndigheter i USA, som Citigroup og forsikringskjempen AIG har mottatt tidligere, men de vil ikke ha tilbakevirkende kraft på selskaper som allerede har mottatt støtte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag