*Nettavisen* Økonomi.

Obama vil hindre oljespekulasjon

Foto: MICHAEL NAGLE (Scanpix)

Nye regler skal bremse energimarkedene.

Commodity Futures Trading Commision, som regulerer futuresmarkeder i USA, foreslår torsdag beskrankninger på spekulasjon i energimarkedene.

Reglene setter et tak på posisjoner tradere kan ta, og vil gjelde de fire mest omfatte energikontraktene på de to viktigste børsene, New York Mercantile Exchange og IntercontinentalExchange, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Obama-administrasjonen har lenge gjort det klart at den vil ha tiltak på dette området.

Hvis reglene ble innført i dag, ville de ramme de ti enkeltaktører, ifølge Commodity Futures Trading Commision.

Det gjenstår å se om dette blidgjør amerikanske politikere, som har vært på krigsstien siden oljeprisen steg til rundt 150 dollar fatet sommeren 2008, noe som også førte til en brå, og svært upopulær, oppgang i pumpeprisen på bensin i USA. Mange la den gang skylden på finansielle spekulanter, som hedgefond, heller enn fundamentale markedsforhold.

Fra Commodity Futures Trading Commisions side er man på den andre siden bekymret for at for strenger begrensninger vil medføre at handelen flyttes til uregulerte markeder i andre land.

Reglene skal nå på en høringsrunde, og i denne inngår også spørsmålet om de samme begrensningene skal innføres for andre råvare, som metaller og matvarer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.