NA24.no

Obamas flertall rakner

Foto: ROBERT SPENCER (AFP)
Sist oppdatert:
Lite kjent republikaner tok senatsplassen etter avdøde Edward Kennedy. Det kan stanse Obamas helsereform.

Natt til onsdag norsk tid virker det klart at den republikanske kandidaten Scott Brown vinner senatsplassen fra Massachusetts som ble ledig etter at Edward Kennedy i fjor døde av kreft.

Brown, som til nå har fristet en heller anonym tilværelse i delstatssenatet, ligger an til å få rundt 53 prosent, ifølge de siste prognosene til CNN. Demokraten Martha Coakley, som i dag er justisminister i Massachusetts, ligger rundt 46 prosent.

Det demokratiske tapet kom selv om både Barack Obama og Bill Clinton kastet seg inn i valgkampen på Coakleys side da det ble klart at det var fare for tap.

- Jeg er svært skuffet. Men selv om jeg er skuffet, har jeg respekt for velgerne, sier Coakley, som altså ser ut til å ha tapt setet demokratene har innehatt i over 50 år.

Dermed blir det onsdag en svært dårlig start på ettårsdagen for innsettelsen av Barack Obama som president.

Nøkkelsete tapt
Dette er en monumental fiasko for det demokratiske partiet, som lenge anså Brown som en lett motstander.

Trolig regnet man også med at sentimentale følelser ville gjøre det lettere å vinne plassen som ble ledig etter Edward Kennedy, som hadde holdt dette mandatet i nesten 47 år da han døde. Kennedy-familien har dominert delstaten Massachusetts i flere tiår, og dette er en demokratisk bastion.

- De trodde de eide dette setet. De trodde de ikke kunne tape. Dere satte dem på plass, sa Brown til sine supportere og velgere.

Spesielt viktig valg
Valget var spesielt viktig på grunn av sammensetningen av Senatet. Til nå har demokratene hatt 60 av 100 senatorer, når man regner med to uavhengige som heller mot demokratene. Dette er et magisk nummer, for i henhold til Senatets regelverk kreves det 60 stemmer for å overkjøre en såkalt filibuster-taktikk.

Dette var opprinnelige en uthalingstaktikk som gikk ut på at en eller flere senatorer holdt endeløse innlegg. Men etterhvert har det utviklet seg til en praksis hvor man ikke i praksis trenger å holde slike innlegg, man bare varsler at man vil bruke filibuster-muligheten. Dette har dermed gjort det nødvendig med 60 stemmer for å få viktige saker gjennom Senatet, som ved siden av Representantenes hus utgjør Kongressen.

Problemer for Obama
Browns sannsynlige seier i Massachusetts vil derfor gjøre det vesentlig vanskeligere for president Barack Obama å få sine mange reformforslag gjennom Kongressen.

Først vil fokus bli satt på den store helsereformen. Her har et flertall i både Senatet og Representantenes hus vedtatt reformer, men disse er ikke like. Og nå forsøker demokratene i de to husene å enes om en felles tekst, som begge delene av Kongressen så må vedta. Det er nå uklart hva som skjer med denne prosessen nå.

En mulighet er at demokratene forsøker å kjøre saken gjennom før formalitetene etter valget av Brown er klarert, men i så fall risikerer man sterke reaksjoner. Eventuelt kan demokratene i Representantes hus vedta forslaget som allerede er godkjent av Senatet, som dermed ikke vil trenge å behandle det igjen, men det er usikkert om det er flertall for dette i Representantenes hus.

Brown har gjort det klart at han, i likhet med alle de andre republikanske senatorerne, går mot planen slik den nå foreligger.

- Folk vil ikke ha denne helsereformen som koster milliarder av dollar og som blir tvunget på folk, sa Brown i sin tale i natt.

Andre viktige områder hvor det nå skapes usikkerhet er miljøpolitikk, skatt og finansreguleringer.

Debatt
Valget i Massachusetts kan også intensivere en pågående debatt om stemmereglene i Senatet. Mange har påpekt at det aldri var meningen at man skulle trenge 60 stemmer for å få flertall. I tillegg gir Senatet, i motsetning til Representantenes hus, mye større innflytelse til innbyggerne i delstater med liten befolkning. Grunnen er at alle delstatene har to senatorer hver.

Analytikere har beregnet at dette, kombinert med filibustermuligheten, gjør at ti prosent av befolkningen i USA i teorien har vetorett.

Her er et utdrag av seierstalen til Scott Brown:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere