Obamas linjevalg

Er han en radikaler i pen dress? Valget av rådgivere kan gi pekepinn.

(NA24-KOMMENTAR): I et de facto topartisystem, som det amerikanske, må vellykkede kandidater nødvendigvis favne ganske bredt. Men sjelden er usikkerheten så stor som når det gjelder Barack Obama. Er han en sentrumskandidat med radikal ferniss, eller en radikaler med pen dress?

Når det gjelder den økonomiske politikken, står spørsmålene i kø: Hvor mye vil han heve skattene for de rike? I hvor stor grad vil han beskytte amerikanske bedrifter og arbeidstagere mot utenlandsk konkurranse? Vil han forkaste mange av sine gode formål for å redusere underskuddet på statsbudsjettet? Vil han gjennomføre klimatiltak hvis de for alvor går ut over amerikanske bedrifter og arbeidsplasser?

Svarene vil bare kommer gradvis. En kjappere indikasjon på den nye presidentens økonomiske linje får vi gjennom valget av økonomiske eksperter til regjeringen, inkludet finansministeren.

Hvem velger han?
Obama har omgitt seg med en lang rekke fremstående økonomiske rådgivere. Mest kjent er kanskje superinvestoren Warren Buffett, men mer sentrale er nok tidligere Washington-innsidere som tidligere sentralbanksjef Paul Volcker samt tre tidligere finansministere: Larry Summers og Robert Rubin (begge under Bill Clinton) samt Paul O’Neill (under George W. Bush). Fra Bill Clintons regjering kommer også tidligere arbeidsminister Robert Reich.

Flere fremstående akademikere gir råd til Obama, fra den ganske tradisjonelt markedsøkonomiske Austan Goolsbee fra University of Chicago til den langt mer radikale James Galbraith fra University of Texas. Der Goolsbee ville føle seg hjemme i Høyre i Norge, ville Galbraith passe bedre i SV eller på venstrefløyen av Arbeiderpartiet.

Arven fra Clinton
Flere av rådgiverne er arvet fra Bill Clintons administrasjon, sannsynligvis motsetningene også. Dette illustreres godt ved paret Robert Rubin og Robert Reich, begge Obama-rådgivere og begge med i Clintons administrasjon. De var og er svært ulike. Rubin kom til Clinton-administrasjonen fra Goldman Sachs, Reich var skolekamerat av Clinton og en ganske klassisk 1960-talls radikaler.

Da Clinton tok over, var et stort budsjettunderskudd en av de vanskeligste sakene, slik det også blir for Obama. Robert Rubin argumenterte som finansminister for å holde igjen på kostnadene for å få ned underskuddet, selv om man dermed måtte bryte valgløfter. Rubin og hans folk argumenterte med at budsjettunderskuddene måtte kuttes for å unngå at finansmarkedene skulle miste tiltroen til amerikanske statsobligasjoner.

Reich og hans fløy ville ha en mer ekspansiv budsjettpolitikk og mente velgerne aldri ville tilgi Clinton hvis han senket ambisjonsnivået.

Etter hvert ble det klart at Rubin fikk større innflytelse i Clinton-administrasjonen enn Reich.

Dette var ekstremt frustrerende for mange i Clintons administrasjon, og den fargerike rådgiveren James «Ragin' cajun» Carville sa oppgitt at hvis han noen sinne ble gjenfødt, ville han bli gjenfødt som obligasjonsmarkedet, for da kunne han terrorisere alle rundt seg.

Grand old man
Paul Volcker er en annen interessant figur. Mange har foreslått ham som ny finansminister, til tross for at han er 81 år.

Volcker er demokrat, og ble sentralbanksjef under Jimmy Carter. Men Ronald Reagan valgte å beholde ham, og Volcker er mest kjent som mannen som kvelte 1970-tallets høye inflasjon. Virkemiddelet var knallhøye renter, og han var den gang en ekstremt upopulær mann på venstresiden i USA. Rasende bønder i traktorer blokkerte for eksempel gatene rundt sentralbanken.

Slik det ser ut nå er hovedtyngden av Obamas rådgiverer relativt moderate, tradisjonelle og markedsorienterte økonomer. Men konspirasjonsteoretikerne vil sikkert mene at dette bare har vært staffasje for å appellere til sentrumsvelgere. Når han nå er valgt, vil den virkelig radikale Obama stå frem.

Men det trodde mange om Clinton også. Og han ble aldri noen radikal president.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Stygt i boligmarkedet
Gjeld er farlig
Ropene på regulering
Akutt kutt
Da Røkke solgte til staten

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.