NA24.no

OBOS stoler ikke på eiendomsskatt-garanti


Landets største boligbyggelag, ledet av tidligere Arbeiderparti-politiker Martin Mæland, stoler ikke på garantiene om at eiendomsskatten ikke vil bli satt opp.
Landets største boligbyggelag, ledet av tidligere Arbeiderparti-politiker Martin Mæland, stoler ikke på garantiene om at eiendomsskatten ikke vil bli satt opp. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen (OBOS)
Sist oppdatert:
Landets største boligbyggelag frykter økt eiendomsskatt som vil ramme barnefamilienes boliger, større leiligheter og rekkehus.

- Det er dyrt nok å bo i Oslo fra før - OBOS sier nei til eiendomsskatt, heter det i en presentasjon visekonsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, holdt i sommer.

Påtroppende OBOS-direktør Daniel Kjørberg Siraj stoler ikke på forsikringer om at eiendomsskatten ikke vil bli økt.

Tette linjer til Arbeiderpartiet
Historisk har det vært nære linjer mellom landets største boligbygger og Arbeiderpartiet. Avtroppende OBOS-sjef Martin Mæland var i sin tid bystyremedlem for Arbeiderpartiet.

Likevel har ikke OBOS noen tro på garantier om at eiendomsskatten ikke vil bli økt etterhvert: - Vi stoler ikke på at ikke satsene vil bli økt eller bunnfradragene endret når salderingsbehovene melder seg, heter det i OBOS-presentasjonen som Nettavisen har fått tilgang til.

OBOS har regnet på forslaget
Den påtroppende OBOS-sjefen presenterte sine synspunkter på en boligkonferanse arrangert av Oslo Høyre.

Der la han frem regneeksempler fra 39 typiske OBOS-boliger - både nye og brukte.

Viseadministrasjonssjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS holdt denne presentasjonen i sommer på et møte arrangert av Oslo Høyre.

Garantier mot økning
Arbeiderpartiet går til valg med 0,3 prosent eiendomsskatt og et bunnfradrag på 4,0 millioner kroner. LO Oslo og SV ønsker 0,7 prosent skatt, og vil bare la boligeierne trekke fra 3,0 millioner kroner.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen har garantert at deres modell vil bli valgt, og at de ikke vil øke skattesatsen eller senke bunnfradraget de neste fire årene.

SV har sagt at de ikke vil oppgi sitt syn før forhandlinger etter valget.

Frykter skattesmekk
OBOS har regnet på Arbeiderpartiets skattemodell, og finner at den nesten ikke rammer familieboliger i eldre OBOS-borettslag. Hvis modellen blir valgt - og blir stående - vil den heller ikke gi dramatiske konsekvenser for ordinære leiligheter.

- Primært er det villaer og småhus som rammes, mener påtroppende konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

«Kan vi stole på at det blir slik?»
Likevel er ikke OBOS beroliget: - Men kan vi stole på at det blir slik eller blir utviklingen mer som Trondheim?, spør Kjørberg Siraj.

OBOS har regnet på hvordan eiendomsskatten i Oslo ville blitt om man etterhvert innfører samme modell som Arbeiderpartiet i Trondheim har vedtatt.

En blokkleilighet i Møllehjulet Borettslag i Gamle Oslo på 75 kvadratmeter har en totalverdi på 4.451.000 kroner. Med Oslo Aps modell blir det null i eiendomsskatt, mens den samme leiligheten ville fått 16.681 kroner i eiendomsskatt i Trondheim.

370.000 medlemmer
OBOS er landets største boligbyggelag, står for hver tredje bolig i Oslo, og har 370.000 medlemmer.

OBOS har brukt omsetningstall fra sin egen boligmasse for å regne på eiendomsskatten.

Her er noen av regneeksemplene til OBOS.

De har også regnet på hva skatten på næringseiendom vil få å si for dem, og anslår at den vil koste OBOS mellom 14 og 50 millioner kroner i året, avhengig av modell.

Frykter nye modeller
Konklusjonen til OBOS er at den foreslåtte modellen ikke påvirker så mange i OBOS, men at den kan bli økt slik at mange etterhvert får eiendomsskatt.

Et rekkehus i Jomfruhagen borettslag på Bekkelaget kostet 8,7 millioner kroner i 2014. Det vil få 8.760 kroner i eiendomsskatt etter Oslo Aps modell, mener OBOS. Dersom Oslo innfører modellen til Trondheim Ap, blir eiendomsskatten firedoblet til 35.000 kroner, ifølge OBOS.

Men også OBOS-boliger blir rammet, selv av den foreslåtte modellen. Et eksempel OBOS har regnet på, er de nye rekkehusene i Jomfruhagen på Bekkelaget i Oslo. Fem rom og 170 kvadratmeter kostet 8,65 millioner kroner - noe som ifølge OBOS vil gi 8.760 kroner i årlig eiendomsskatt med Oslo Aps modell.

Firedoblet eiendomsskatt
Dersom Oslo over tid innfører samme modell som Arbeiderparti-styrte Trondheim, ville rekkehuset i Jomfruhagen fått 35.000 kroner i eiendomsskatt. Med andre ord fire ganger høyere enn modellen til Oslo Ap.

Her kan du lese OBOS-eksemplene.

Med modellene til Høyre-styrte Bergen og Stavanger ville eiendomsskatten bli fordoblet til henholdsvis 15.000 og 20.000 kroner.

- Økte bokostnader i Oslo vil gjør det mer attraktivt å etablere seg utenfor Oslo for barnefamiliene - med påfølgende økt transport og lavere skatteinntekter fra attraktive inntektsgrupper, heter det i presentasjonen til påtroppende OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere