NA24.no

Odd Drevland.
Odd Drevland. Foto: Bergensavisen

Odd Drevland dømt til to og et halvt års fengsel

Sist oppdatert:
Vedtar fengselsdommen.

Eks-advokat Odd Drevland er dømt til fengsel i to år og seks måneder. Ett år av straffen gjøres betinget, skriver Bergensavisen.

- Jeg aksepterer dommen, jeg trenger ikke betenkningstid, sa Drebvland da han klokken 1156 hadde fått opplest dommen.

Hvor mye skal tilståelsen og mediekjøret tillegges vekt, det knytter det seg størst forventninger til når dommer Stein Dons Heinfjell leser opp dommen.

Da rettssaken ble avsluttet 2. mars ba aktoratet om tre års fengsel for underslag av 2,9 millioner kroner i egenskap av å være advokat fra 2003 til 2011.

Heinfjell leser opp dommen kronologisk og går gjennom bevisene i saken. Det betyr at domsslutningen kommer helt til slutt.

I straffeskjerpende retning legger Bergen tingrett vekt på at Drevland har gjort seg skyldig i et grovt tillitsbrudd og at beløpene har vært betydelige.

Han hadde ikke krav på midlene, selv om han hadde forhåpninger om fremtidige midler. En forhåpning er likevel ikke det samme som å ta seg til rette, går det frem av dommen.

Heinfjell finner det bevist at Drevland har brukt forfalsket erklæring og feilformert revisor.

Straffen må være streng, fastslår Heinfjell og går inn på straffeutmålingen og rettspraksis.

- Det er ikke hjemmel for samfunnsstraff, sier Heinfjell.

- Medieomtalen har vært betydelig, det er noe advokater må finne seg i, enten de er i Bergen eller i hovedstaden, legger retten til grunn.

Formildende omstendigheter er særlig tiden som har gått. Saken startet høsten 2011 da politiet innkledet etterforskning.

Det som taler i mot å legge vekt på tilståelsen er at den kom så sent i saken, rett før rettssaken. Retten ser imidlertid ikke bort fra at Drevlands psykiske helse har gjort det vanskelig for ham å tilstå tidligere.

- Drevland var i fritt fall og uten på kontroll på situasjonen da vanskene tårnet seg opp, går det frem av dommen.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere