Odfjell i opprørt hav

Foto: (Scanpix)

Kjemikalietankrederiet ser et utfordrende 2009 etter en gevinstpregede avslutning på 2008.

Rederiet Odfjell SE som sammen med konkurrent Stolt-Nielsen er ledende i markedet kjemikalietankskip globalt, ser ekstremt volatilitet i sine markeder fremover.

NA24 - din næringslivsavis

I likhet med Stolt-Nielsen som la frem sine fjerde kvartalstall for noen dager siden, så forventer Odfjell at 2009 blir utfordrende og at driftsresultatene vil falle i forhold til 2008.

Dog forventer Odfjell at bransjen vil klare seg bedre enn de andre tradisjonelle shippingsemgmentene på grunn av det store diversiteten i produkter og frakteruter.

Avsluttet sterkt
Odfjell fikk en god avslutning på 2008 takket være salgsgevinster, den underliggende inntjeningen viste derimot klare svakhetstegn. Driftsinntektene i fjerde kvartal ble de svakeste for året med 354 millioner dollar. I tredje kvartal endte driftsinntektene på 398 millioner dollar. I fjerde kvartal 2007 var inntektene på 326 millioner dollar.

Driftsresultatet før gevinster endte på 20 millioner dollar, ned fra henholdsvis 52 og 25 millioner dollar i tredje kvartal 2008 og fjerde kvartal 2007.

Inkludert salgsgevinster på 43 millioner dollar lød driftsresultatet på 63 millioner dollar i siste kvartal i fjor.

Resultatet før skatt endte på 62 millioner dollar inkludert salgsgevinsten, opp fra 45 millioner i tredje kvartal. I kvartalet et år tidligere endte resultat før skatt på 10 millioner dollar.

Utbytte
Tross utsiktene til et vanskelig 2009, har styret Odfjell valgt å foreslå et utbytte på 1 krone per aksje.

Når det gjelder gjeldssiden i Odfjell, så har rederiet ingen større låneforfall før i 2011. I tillegg er alle større planlagte investeringer allerede fullfinansiert, i det rederiet nå går inn i vanskeligere farvann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag