*Nettavisen* Økonomi.

OECD tror Norge når bunnen i år

Økonomene i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) tror norsk økonomi når bunnen i år. Her Angel Gurria, generalsekretær i OECD. Foto: Eric Piermont (Scanpix)

Men norske husholdninger er sårbare for rente- eller boligprissjokk, advarer OECD.

09.11.15 15:43

Økonomene i OECD er mandag ute med en fersk utgave av rapporten «Økonomiske utsikter».

For Norges del, hvor kollapsen i oljeprisene legger en kraftig demper på den økonomiske veksten, tror de at bunnen blir nådd i år.

- Støttende makroøkonomisk politikk og sterk eksport utenfor oljen vil understøtte høyere vekst, mener økonomene, som har en prognose om gradvis bedring i BNP-veksten i 2016 og 2017.

Les også: SSB: Slik blir norsk økonomi i en verden med «syv magre år»

- Husholdningene sårbare for sjokk
En viktig risiko til utsiktene er usikkerheten i oljeprisenes utvikling. Et ytterligere fall vil kunne medføre betydelige kutt i oljeproduksjonen og leteaktivitet, mens økte oljepriser vil kunne øke etterspørsel og produksjon, understreker OECD, som også ser risiko i det norske boligmarkedet.

Både boligpriser og gjeld betegnes som ganske høye og fortsatt stigende, noe som øker sårbarheten.

- Innenlands, øker husholdningenes høye gjeldsnivå deres sårbarhet til rente- eller boligprissjokk, advarer OECD.

Spår nytt moderat oppsving i 2016
Etter den skarpe nedbremsingen i fastlandsøkonomien, fra en vekst på 2,2 prosent i 2014 til 1,3 prosent i år, vil veksten øke igjen fra 2016, til 1,6 prosent, før den er tilbake på 2,2 prosent i 2017, lyder prognosen.

Samtidig vil arbeidsledigheten toppe ut på 4,5 prosent neste år, før den faller i 2017. Arbeidsledigheten vil stige, men forbli lav i OECD-kontekst, fastslår rapporten.

- Penge- og finanspolitikken er hensiktsmessig støttende for aktivitet, men vil måtte strammes inn når veksten tar seg opp. Bruken av makrotilsynsverktøy for å begrense risikoen fra høye og stigende boligpriser og husholdningenes gjeld er velkommen. Ytterligere forbedring i bedriftenes omgivelser, inkludert skift fra direkte til indirekte skattlegging, og bedre selskapsregulering og utdanning vil legge til rette for bredt basert og inkluderende vekst, råder OECD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.