OECDs vaktbikkje med oljefond-kritikk

Foto: Tommy H. Brakstad

Oljefondet får kritikk for manglende etikk-samarbeid.

27.05.13 15:46

Norges nasjonale kontaktpunkt for OECDs retningslinjer mener fondsforvalteren Norges Bank Investment Management (NBIM) har brutt den internasjonale organisasjonens regler for ansvarlig næringsliv.

Kontaktpunktet, som ledes av jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo, er oppnevnt av regjeringen som et uavhengig organ og skal vurdere mulige brudd på slike regelverk.

NBIM mangler også en strategi for å identifisere og håndtere mulige brudd på menneskerettighetene i selskapene de investerer i, konkluderer organet.

Stålverk i India
Bakgrunnen for kritikken er at kontrollorganet hevder at forvalteren har nektet å samarbeide. Sammen med NBIM ville kontaktpunktet finne om om den norske forvalteren har brutt menneskerettighetene med sin eierandel på 0,9 prosent i det sørkoreanske gruveselskapet Posco.

Posco vil bygge stålverk i Jagatsinghpur i India. Det blir hevdet at prosjektet vil føre til fysisk og økonomisk marginalisering av mer enn 20.000 mennesker.

NBIM er blitt innklaget til kontrollorganet for ikke å ha brukt sin innflytelse til å hindre eller redusere den skaden utbyggingen angivelig vil medføre.

- NBIM har argumentert med at OECDs retningslinjer ikke gjelder for minoritetsaksjonærer, og har derfor nektet å svare på våre skriftlige spørsmål. Retningslinjene gjelder. Spørsmålet er hvordan de gjelder for en investor med mange små eierandeler, sier Graver.

Stiller seg undrende
Oljefondets leder Yngve Slyngstad stiller seg undrende til kritikken.

- Vi oppfatter at vi er svært åpne. Vi forsøker å være åpne med alt vi gjør, og alt som ikke er forretningssensitiv informasjon eller informasjon vi har fått i konfidensialitet, forsøker vi å dele med allmennheten i Norge, sier han til NRK.

- Ifølge Slyngstad svarer fondet på spørsmålene det får.

- Vi svarer på spørsmålene og har hatt to gode møter og oppfatter at samarbeidet med kontaktpunktet har vært svært godt. Det de har sagt er at vi ikke har svart skriftlig. Men dette er først og fremst et organ som har en muntlig prosessform som vi har fulgt i den grad vi kunne, svarer Slyngstad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.