NA24.no

Okea kjøper norske Shells feltandeler for 4,5 milliarder kroner


STORKJØP: Ola Borten Moe er i ledelsen til Okea.
STORKJØP: Ola Borten Moe er i ledelsen til Okea. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Oljeselskapet til Ola Borten Moe med giganthandel.

Saken oppdateres.

Okea, oljeselskapet til Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe, kjøper Norske Shell-eiendeler på den norske kontinentsokkelen for 4,5 milliarder kroner.

Det fremgår av en børsmelding.

Kjøpet innebærer at Okea overtar med det eierandelene i oljefeltene Draugen og Gjøa. På Draugen er Shell operatør med en eierandel på hele 44,56 prosent.

Øker kraftig

Kjøpet innebærer at Okea, som ble grunnlagt i 2015, går fra å være en ganske liten til en betydelig aktør på norsk sokkel.

Nettoressursene til selskapet vil øke fra 11 til 54 millioner fat oljeekvivalenter og Okea vil etter oppkjøpet bli den 19. største aktøren på den norske kontinentalsokkelen.

I fjor overtok Okea Totals andel av Gina Krog-feltet for 3 milliarder kroner.

Les også: Ola Borten Moes oljeselskap kjøper oljeandeler for milliarder

Okea ble grunnlag av Eirik Haugene, som er daglig leder, og senterpartipolitikeren Borten Moe, som selskapets kommersielle leder.

Kjøpet blir finansiert gjennom en kombinasjon av obligasjonslån og kapital. Nåværende eier Seacrest går sammen med det thailandske oljeselskapet Bangchak Corporation i et strategisk partnerskap, hvor de sammen skal finansiere oppkjøpet.

- Strategisk

– Denne avtalen er et godt strategisk trekk for begge selskapene. Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for OKEA i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell.

Salget av lisensandelene innebærer at personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea. Avtalen forventes gjennomført i siste kvartal 2018, forutsatt at det godkjennes av norske myndigheter.

Salgsavtalen er en del av Shells globale porteføljestrategi, men selskapets andre roller og ansvar i Norge berøres ikke av salget. Fra før er Shell operatør for Ormen Lange og Knarr, teknisk tjenesteyter på Nyhamna, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene, samt partner i det norske fullskalaprosjektet for karbonfangst og lagring.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere