*Nettavisen* Økonomi.

Økokrim inn VW-svindelen

I TRØBBEL: Volkswagen trikset med tallene. Nå får det konsekvenser. Foto: John Macdougall (Afp)

Økokrim har i dag åpnet undersøkelsessak for å avklare om Volkswagen-bedrageriet har konsekvenser for Norge.

25.09.15 12:25

Det opplyser Økokrim i en pressemelding.

– På bakgrunn av opprullingen av den såkalte Volkswagen-saken i USA og i Europa, med erkjennelse av omfattende juks, vil Økokrim undersøke om det har skjedd noe straffbart i Norge og om bedrageriet har hatt noen betydning for de aktuelle bilene som har vært importert hit til landet, skriver Økokrim.

– Økokrim vil foreta undersøkelsene i samarbeid med Tollmyndighetene og Vegvesenet, fortsetter pressemeldingen.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentarer fra Økokrim eller Møller Bil, som er importør av Volkswagen.

Etter at det ble kjent at Volkswagen har manipulert testresultater og lurt både kunder og myndigheter til å tro at dieselbilene deres har lavere utslipp enn det som er virkeligheten, har selskapets aksjekurs falt dramatisk.

Det har vært noen svarte dager for aksjeeierne i selskapet, og Norges Bank Investment Management, også kjent som oljefondet, er en av dem som har blødd mest. Fondet har kjøpt seg kraftig opp i den tyske bilindustrien de siste årene og satt med en eierandel på 1,22 prosent i VW ved årsskiftet. Målt i penger utgjorde det 1,29 milliarder dollar, eller 9,7 milliarder kroner.

Siden forrige fredag er den samlede markedsverdien av bilprodusenten på Frankfurt-børsen barbert med rundt 21 milliarder euro, til 56 milliarder euro.

Programmet som bilselskapet skal ha trikset med har fungert slik at det kun ble aktivert når en bil ble testet for hvor mye forurensning som slippes ut av eksosrøret, ifølge det amerikanske miljødirektoratet EPA. Direktoratet mener selskapets biler derfor kan ha forurenset 40 ganger mer enn det tillatte nivået.

Senere mandag ble det kjent at Volkswagen stanser salget av dieseldrevne VW og Audi i USA grunnet avsløringene.

Les mer: Oljefondet har tapt tre milliarder på Volkswagen-skandalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.