*Nettavisen* Økonomi.

Økokrim lønner seg – tre av fire går fri

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea har ingen enkel jobb. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea sier tre av fire økonomisk kriminelle i Norge går fri.

Samtidig blir sakene Økokrim etterforsker, stadig større og mer kompliserte.

I et intervju med Dagens Næringsliv lørdag, anslår Schea at sjansen for å bli tatt for en økonomisk kriminell i Norge er om lag 25 prosent.

– Sjansen for å bli tatt for økonomisk kriminalitet bør bli større. Det er en trussel mot den tillitsbaserte, åpne økonomien vi har i Norge. Vi er et rikt land, og vi ser at utenlandske økokriminelle velger seg land hvor risikoen for å bli avdekket er liten og inntjeningsmulighetene gode, sier Økokrim-sjefen

Økokrims ferske årsrapport for 2014 viser at færre og færre saker blir etterforsket av Økokrim. I 2004 hadde Økokrim 47 sakskomplekser under etterforskning, i 2014 var det 25.

I 1999 hadde Økokrim 76 domfellelser og rettskraftige avgjørelser. I fjor var tallet mer enn halvert, til 31. Økokrim mottok i fjor 75 anmeldelser og 22 «henvendelser». Tre av fire saker ble lagt bort.

– Det gjør vondt å legge bort en del av disse sakene. Vi tok inn halvparten av det vi gjerne skulle tatt, sier Schea.

Han innrømmer at det kunne vært annerledes.

– Sett i ettertid, hvis vi på et tidligere stadium hadde reagert mer kontant på vanlig økonomisk kriminalitet, hadde det nok vært mindre attraktivt for utenlandske borgere å drive kriminell forretningsvirksomhet i Norge.

– Det er mulig å bli bedre. Det gjelder for hele politifamilien, sier Schea til Dagens Næringsliv. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.