Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Økokrim mistenker at kriminelle utnytter Skattefunn-ordningen

Førstestatsadvokat i Økokrim Marianne Bender.
Førstestatsadvokat i Økokrim Marianne Bender. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix
Økokrim etterforsker fem nordmenn siktet for skatteunndragelser i millionklassen gjennom misbruk av Skattefunn-ordningen. – Staten må være på vakt, advarer førstestatsadvokat.

De fem personene fra Vest-Agder er siktet for grove skatteunndragelser i Dubai på til sammen opp mot 25 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Pengene skal de siktede ha fått utbetalt gjennom Skattefunn-ordningen, som gir skattefradrag til bedrifter som driver forsknings- og utviklingsprosjekter.

I 2015 får norske bedrifter fradrag og utbetalinger på 2,5 milliarder kroner, ifølge avisen.

– I Økokrims trusselvurdering trekkes Skattefunn- og leterefusjonsordningene fram spesielt fordi direkte utbetalinger fra staten øker sannsynligheten for bedragerier. Staten må være på vakt når det utbetales så enorme beløp til selskaper som er i underskuddsposisjon. Dette er skattepenger man risikerer går rett ut til kriminelle, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim til DN.

De fem personene som nå etterforskes av Økokrim, skal ha fått utbetalt penger gjennom ordningen i perioden 2004 til 2013. Økokrim mistenker at timelistene som refusjonsutbetalingene baserer seg på, ikke stemmer.

– Det er selvsagt problematisk at man kan drive forskning og få støtte fra Skattefunn-ordningen selv om dette skjer i et land som ikke samarbeider med Norge. Dette vanskeliggjør etterforskningen, sier Bender.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!