*Nettavisen* Økonomi.

Økokrim sikter Yara for korrupsjon

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Økokrim har tatt ut siktelse mot Yara International for forhold i India.

12.05.11 10:43

Økokrim har tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder ikke den pågående etterforskningen av Yaras virksomhet i Libya, men et nytt forhold. Økokrims siktelse gjelder nemlig utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Varslet internt
Forholdet skal allerede ha blitt varslet internt.

- Interne varsling kommer som en følge av Libya-varslingen, sier Yara-talsmann Asle Skredderberget til NA24. Han sier videre at det gjenstår å se om betalingen står i forhold til de tjenestene som ble gitt. Yara trengte nemlig hjelp i forbindelse med en mulig etablering av et joint-venture i Libya, men dette ble ikke noe av.

«Yara igangsatte den 8. april en ekstern granskning og varslet samtidig Økokrim om mistanke om mulig straffbart forhold i forbindelse med selskapets investering i Lifeco i Libya. I forbindelse med den igangsatte granskningsprosessen er det fremkommet opplysninger fra en intern varsler om et annet forhold, og Yara har gått til Økokrim med disse opplysningene.

Forholdene daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert. Den foreløpige granskningen har påvist utbetaling på 1 mill dollar til en tredjepart. Det er på grunnlag av disse opplysningene Økokrim har igangsatt etterforskning», heter det i meldingen fra Yara.

- Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse. Vi samarbeider med Økokrim og avventer den videre etterforskningen. Jeg er fornøyd med at den granskningen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, skriver konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

Satt i gang llbysk etterforskning
I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Yara sier mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

- Vi mistenker at det har skjedd brudd på våre retningslinjer i en fase av forhandlingene forut for investeringen. Når vi snakker om brudd så handler det om at det er utbetalt penger til en tredjepart, har mediekontakt i Yara, Asle Skredderberget, uttalt til NA24 tidligere.

Skredderberget ville da ikke si noe om hvor mange penger det dreier seg om eller hvem den såkalte tredjeparten er. Torsdag var ikke Skredderberget umiddelbart tilgjengelig på telefonen.

Yaras desidert største eier er den norske staten. Nærings- og handelsdepartementet eier 36,36 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet eier er nest største aksjonær med 5,82 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.