*Nettavisen* Økonomi.

Økokrims slagplan

Mens Oslo Børs flommer over av letttjente penger rigger Økokrim seg til for et nytt år.

03.12.07 07:12

- Det er all grunn til å tro at vi vil se flere slike saker også i 2008. Vi rykker frem på bred front, så det er ingen områder som blir nedprioritert, sier Økokrim-sjefen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

I fjor sa Økokrim-sjef Einar Høgetveit at han trodde antall korrupsjonssaker i det offentlige ville øke. Det står han ved også i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset (NA24)Han fremholder at mye av aktiviteten for 2008 allerede er lagt på bakgrunn av de sakene som allerede er tatt inn. Hvilke nye saker som vil komme i 2008, gjenstår å se.- Saker som det foreløpig ikke er tatt ut tiltale i kan jeg ikke si noe om. Men at 2008 også blir et produktivt år er det ingen tvil om, sier Høgetveit.

Mye ugjort
Men 2008 vil ikke bli et år hvor etaten vil hvile seg på laurbærene av sitt tidligere arbeid.

- Innenfor skatt og avgiftsområde vil det fortsette å dukke opp saker. Oppfinnsomheten for å unngå skatt tar nok aldri slutt. I verdipapirmarkedet begynner vi bare å se konturene av antall saker som ligger her. I takt med omsetningsøkningen på Oslo Børs og den generelle verdiøkningen i samfunnet, ser nok mange muligheten til å tjene penger ved å kutte svingene, sier Høgetveit.

Også konkurs er et prioritert område.

- Tilfanget av konkurser er svært høy i Oslo siden byen er landets finansielle sentrum. Av den grunn klarer politiet ikke å ta unna alle sakene. Konkursgjengangerne er fortsatt en stor utfordring. Subsidiebedrageri er et vekstområde i rettsapparatet. Her vil vi se flere saker utover i 2008, sier Økokrim-sjefen og fortsetter:

- Også hvitvasking, miljøkrim og bedrageri står høyt oppe på prioriteringslisten til Økokrim. Vi kjører store saker i alle kategorier av økonomikriminalitet. Vi skal først og fremst ha en preventiv virkning, sier han.

En stor sak som kommer til å oppta mye ressurser neste år er blant annet etterforskningen av den amerikanske riggkjempen Transocean. Økokrim mistenker selskapet for å ha unndratt flere milliarder kroner i beskatning.

Året som gikk
Året Økokrim legger bak seg har vært en eneste lang opptur og en rekke høyprofilerte saker har fått høy prioritering hos finanspressen. Det er Høgetveits høyre hånd svært god fornøyd med.

- Vi har hatt en rekk høyprofilerte saker i 2007, det er vi svært godt fornøyd med. Presseomtalen bidrar positivt til den preventive virkningen vi ønsker sakene våre skal ha, sier assisterende Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Økokrim startet året lett i januar ved å ilegge Forsvaret et forelegg på to millioner kroner for å ha rotet bort radioaktivt avfall. Like etter kom tiltalebeslutningen i vannverkssaken. Ivar T. Henriksen, sønnen og en slamkjører ble tiltalt for grov korrupsjon og grov utroskap.

Uken etter falt dommen i Bach-saken. Den tidligere samboeren til avdøde Ole Christian Bach ble dømt til ett års fengsel for bedrageri. En annen medhjelper, som betegnes som Bachs høyre hånd, ble dømt til to år og åtte måneders ubetinget fengsel. Den siste medhjelperen måtte sone elleve måneder.

Litt senere kom Økokrim med korrupsjonstiltale mot den tidligere lederen i Sintef Petroleumsforskning. Vedkommende ble imidlertid frifunnet i mai.

Innsiderne dømmes hardere
I februar kom det en avgjørelse fra Høyesterett om at innsidehandel normalt skal straffes med ubetinget fengsel. Det var en viktig milepæl for Økokrim.

- Det var en milepæl for oss. Dette er en avgjørelse som setter standarden for straffutmåling i mindre innsidesaker i fremtiden, sier Schea som nå er tilfreds med at innsidedommer fremover bare unntaksvis skal straffet med betinget fengsel.

En liten stund etter fikk finansmannen Ole Bang seks års fengsel og må betale titalls millioner i Norges største hvitvaskingssak. Han anket imidlertid og dommen skal derfor behandles på nytt.

I mars var det duket for nok en tiltale i kjølvannet av Sponsor Service-saken. Påstander om mangelfull kontroll og feilaktige regnskap var bakgrunnen til at Økokrim tok ut tiltalen. Også rettssaken mot PR-toppen Rune Brynhildsen kom i mars. Han ble senere dømt for å ha spredd innsideinformasjon.

I april tok Økokrim ut tiltale mot en lege og en psykolog i Norges største trygdesvindelsak. De skal blant annet ha medvirket til grovt trygdebedrageri og dokumentfalsk for til sammen 150 millioner kroner.

Inkassokongen Haakon Korsgaard ble i mai tiltalt for grov økonomisk utroskap på cirka 110 millioner kroner og skattesvik på cirka 50 millioner kroner, samt brudd på aksjeloven. Måneden etter ble tre Tordenskjold-topper tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap. For to av de tiltalte dreier det seg om utroskap og bedragerier for over 100 millioner kroner.

I september tok Økokrim ut en tiltale mot en nordmann som skal ha svindlet rikinger for 140 millioner kroner. Jan Erik Nilsen (50) skal ha fått elleve personer i Norge og Sveits til å investere i avtaler som var fiktive og ikke gjennomførbare.

I samme måned ble også en tidligere banksjef i Storebrand tiltalt for grov økonomisk utroskap og for å ha mottatt bestikkelser fra personer i rederiet Tordenskiold.

Mange slipper unna
Selv om sakene er mange og beløpene store, er det allikevel mange som slipper unna Økokrims klør.

- Det er store mørketall i statistikken og vi ser tydelig at det er mye mer der ute enn det vi evner å avdekke og etterforske, sier Schea som samtidig peker på at ikke bare politiet har ansvar for å avdekke.

- Pressens avsløringer av noen store korrupsjonssaker de siste årene har vært viktig for vår innsats mot kriminaliteten, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.