*Nettavisen* Økonomi.

Økonomene tatt på sengen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Kan ødelegge rentefesten.

10.03.09 17:08

Prisoppgangen i februar havnet godt over hva økonomene hadde ventet. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Konsumprisindeksen økte med 0,8 prosent fra januar til februar 2009. Det var økte priser på matvarer og klær som bidro mest til oppgangen.

Søker for rentekutt
- Jeg tror Norges Bank gjerne vil ha inflasjonen lenger ned, og dermed er dette - alt annet like - noe som vil være med på å holde renten høyere, sier Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea Markets, til NA24.

Styringsrenten til Norges Bank er nå på 2,5 prosent, men de fleste regner med at Norges Bank vil kutte renten allerede i slutten av mars. Dette kuttet kan det nå begynne å spøke for.

- Før dagens tall trodde jeg på en kraftig nedjustering av den fremtidige rentebanen, men det er jeg litt mer forsiktig med å spå nå, fortsetter Bruce, som i likhet med alle økonomene ble tatt på sengen over den kraftige prisveksten.

Høy prisvekst
Økonomene hadde forventet at prisveksten ville avta, men fasiten viser stikk motsatt utvikling. Fra februar 2008 til februar 2009 steg konsumprisindeksen med 2,5 prosent. Det er en oppgang på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med januar. Kjerneprisene som er målt ved konsumprisene justert for energi- og avgiftsendringer (KPI-JAE) steg med 3 prosent i samme periode. Det er 0,2 prosentpoeng høyere enn den foregående måneden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klesprisene steg med 5 prosent sammenlignet med januar, mens det i samme periode i fjor var en oppgang på 1,6 prosent.

- Prisene på klær var den komponenten som medvirket mest til oppgangen i tolvmånedersveksten. To andre viktige bidragsytere var prisene på elektrisitet samt matvarer. I år hadde prisene på elektrisitet en mindre nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, mens på matvareprisene ble det registrert noe høyere prisvekst i år sammenlignet med tilsvarene periode i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå.

Overrasket over matvareprisene
- Jeg hadde ikke ventet en så kraftig oppgang i matvareprisene, og i tillegg var prisene på klær svært høye. Dette kan kanskje skyldes tidlig avslutning av salg og den svake kronen, sier Bruce.

- Imidlertid er dette engangseffekter, og vi vil ikke se disse effektene videre fremover. Samtidig ser vi fortsatt at de internasjonale forholdene er svært svake.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konsensus i markedet tilsa at KPI ville vise en vekst på 2 prosent, mens kjerneprisene (KPI-JAE) var ventet å stige med 2,5 prosent.

- Norges Banks dilemma
- Tallene var jo høyere enn ventet. Dette viser at effekten av den svake kronekursen gjør at vi ikke får noen hjelp fra lavere importpriser. Særlig mat og tjenester har vist ganske kraftig prisvekst. Tjenester med kultur, fritid og transport viser en vekst på seks prosent, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1-Gruppen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Holvik mener at dette viser dilemmaet for Norges Bank, at norsk økonomi er todelt. Eksportindustrien sliter, mens de som er i skjermet sektor har fått økt kjøpekraft i finanskrisen.

- Vil dette føre til at Gjedrem justerer rentebanen?

- Jeg tror Norges Bank vil holde seg til planen om å kutte med 25 punkter på neste møte, og så se an utviklingen litt fremover. Norges Bank må ha et langsiktig syn på inflasjonen, sier Holvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettverket vil avgjøre
Ettervirkninger av jordbruksoppgjøret har gjort at matvareprisene ble 2,9 prosent dyrere i perioden. Prisøkninger på enkelte meieri- og kjøttprodukter ga økte matvareprisene. Fisk, brød og en rekke sukkerholdige produkter ble også dyrere.

Nordea-økonomen tror den kommende nettverksrapporten fra Norges Bank nå blir ekstra viktig for hva Norges Bank velger å gjøre videre.

- Den rapporten blir absolutt avgjørende for å se hvordan situasjonen er i norsk økonomi nå, mener Bruce.

I desember var det denne rapporten som førte til at renten ble barbert med 1,75 prosentpoeng.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 19.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag