NA24.no

Foto: Scanpix

Oksene seiret til slutt

Sist oppdatert:
Wall Street endte i pluss etter å ha ligget i negativt terreng store deler av dagen.

Den positive stemningen fortsetter på de amerikanske børsene, selv om bjørnene yppet seg tirsdag.

NA24 – din næringslivsavis

S&P 500 endte opp 0,36 prosent til 954,58 poeng. Dow Jones Industrial steg 0,77 prosent til 8.915,94 poeng, mens Nasdaq klatret 0,36 prosent til 1.916,20 poeng.

Blant annet har Caterpillar, DuPont , United Technologies , Coca-Cola og Continental lagt frem sine resultater før åpning. Optimismen fikk fotfeste etter at anleggsmaskinprodusenten Caterpillar la frem bedre enn ventet rapport med oppjusterte fremtidsutsikter.

Sentralbanksjef Ben Bernanke la imidlertid en liten demper på optimismen ved å proklamere at han vil holde styringsrenten lav i 'en lengre periode'. Dermed antydet han at den amerikanske økonomien fortsatt har en lang vei å gå.

Caterpillar
Omsetningen i andre kvartal falt med hele 41 prosent til 7,98 milliarder dollar, og resultat pr. aksje endte på 60 cent mot 1,11 cent i fjor. Tallene var imidlertid langt over analytikernes forventninger.

På forhånd ventet analytikerne at resultatet pr. aksje ville havne på lave 22 cent i siste kvartal.

Likevel var det oppjusteringen av forventningene til året som fikk investorene til å juble. For året venter nå Caterpillar at resultat pr. aksje vil ende på 1,15 til 2,25 dollar pr. aksje. Dette er altså en oppjustering fra tidligere anslag fra selskapet.

LES MER: USA-kjempe oppjusterer

Aksjen steg 8,4 prosent.

Videre falt krisebanken CIT 20 prosent på fornyet konkursangst, mens Coca-Cola gikk tilbake 1,7 prosent selv om leskedrikkprodusenten overgikk markedets forventninger.

Teknologiselskapene Apple og Yahoo kommer med sine rapporter etter børsens stengetid tirsdag.

Bernanke i fokus
Manges øyne er også rettet mot sentralbanksjef Ben Bernanke som legger frem Federal Reserves halvårlige pengepolitiske rapport for Kongressen tirsdag ettermiddag.

Den amerikanske sentralbanken har en tøff utfordring foran seg. For å unngå at bankvesenet kollapset etter finanskrisen i fjor høst, pøste den amerikanske sentralbanken og amerikanske myndigheter milliarder av dollar inn i systemet. Banker ble tilført enorme mengder kapital, både for å sørge for at de var i stand til å gi kreditter men også for at de ikke skulle være usikre for hverandres soliditet. Men nå som finanskrisen begynner å gli over, og produksjonen kan antas å stige igjen, kan all likviditeten som er blåst inn i markedet bli et problem.

LES MER: Bernanke er forsiktig optimist

– Tankegangen er at Fed må kunne skissere en troverdig strategi for å reversere de kvantitative stimulans for å forhindre inflasjonsfrykt. Dersom markedet tviler på at Fed er i stand til å trekke inn likviditeten effektivt når økonomien snur kan det komme til å tro at rentene må raskt og mye opp. Stigende markedsrenter ønsker neppe Fed, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere