*Nettavisen* Økonomi.

Økt fare for rentehopp

Økonomene overrasket over nye tall.

10.01.08 13:00

Prisveksten i desember overrasket økonomene.

NA24 – din næringslivsavis

- Baner veien
Statistisk sentralbyrå offentliggjorde torsdag tall for prisveksten, som viste en årsvekst i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) på 1,8 prosent. Inflasjonstallene er en av de viktigste indikatorene for Norges Banks rentesetting.

- Dette baner vei for videre rentehevinger, mener porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Han viser til Norges Banks bane fra forrige inflasjonsrapport.

- Utfallet ligger 0,3 prosentpoeng og klart høyere enn Norges Banks bane fra forrige inflasjonsrapport som ventet 1,5 prosent i desember, sier Chen til NA24.

Med en rekke sterke norske makrotall denne uken, sysselsetting, konsum og inflasjon, baner dette vei for videre hevinger til tross for rentekutt i USA, tror Storebrand-forvalteren.

Chen viser også til at den totale konsumprisindeksen (KPI) overrasket på oppsiden og trakk opp til 2,8 prosent årsvekst. Økonomene ventet en oppgang til 2,4 prosent.

- Dette vil på sikt kunne gi oppgang i prisene andre steder. For eksempel er husleier og andre ting KPI-justert. Lav KPI har lenge gjort at indekseringen har vært lav. Nå som stadig flere leier og venter i boligmarkedet, kan dermed dette gi en motsatt effekt og enda høyere renter, sier Chen.

- Neppe renteheving i vinter
DnB Nor Markets tror imidlertid neppe at Norges Bank kommer til å heve renten på grunn av dagens tall.

- Tallene var sterkere enn ventet , sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets, og sier at komponenter som bidrar til veksten er stigning i husleier og økte vedlikeholdskostnader på bolig.

DnB Nor Markets tror fremdeles på én renteheving til i 2008, og den kommer etter lønnsoppgjøret til våren.

- Vi tror ikke det kommer en heving før juni-møtet , blant annet på grunn av den internasjonale uroen og lavere renteforventinger ute, sier Viland til NA24.

Markedsrentene stiger med over 10 basispunkter og kronen styrket seg umiddelbart på tallene i formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.