*Nettavisen* Økonomi.

Økt press på skandalebanken

Société Générale ble advart allerede i november i fjor.

29.01.08 16:37

Omdømmet til det franske bankkonsernet Société Générale fikk mandag en ny smell etter at franske etterforskere hevdet at den tyske derivatbørsen Eurex allerede i fjor slo alarm om handler utført av 31-årige Jérôme Kerviel.

NA24 - din næringslivsavis

Utrygg grunn
Kerviel er nå under etterforskning for å stå bak skandalen som har påført banken et tap på nærmere 40 milliarder kroner.

Nyheten skaper utrygg grunn for bankkonsernets styreformann Daniel Bouton og sjefen for investeringsenheten Jean-Pierre Mustier.

Et styremøte onsdag skal avgjøre deres skjebne, skriver Financial Times.

Ingen kan unnslippe ansvar
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, signaliserte i går et ønske om endringer i toppen av Frankrikes nest største bank.

- I et system med høy belønning kan ingen unnslippe ansvar når problemer dukker opp, sa Sarkozy, ifølge avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styreformann Daniel Bouton sier samtidig at han vil gå dersom har blir bedt om det. Et medlem av bankens styre har uttalt at Bouton fikk beholde sin stilling da nyheten ble avdekket i forrige uke, kun for å få banken gjennom krisen. Deretter vil han bli erstattet, skriver FT.com.

Siktet og løslatt
Traderen som angivelig skal ha forårsaket giganttapet ble mandag løslatt, siktet for økonomisk utroskap og dokumentforfalskning.

Men ifølge Kerviels advokat Christian Charriere-Bournazel har politiet frafalt den mest alvorlige siktelsen nemlig forsøk på svindel og forfalskning. Han er imidlertid fortsatt «innledende siktet» for misbruk av tillit og uautorisert dataaktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge fransk lov betyr «innledende siktelse» at etterforskningen har fastslått at det er sterke bevis for at det kan ha skjedd kriminelle handlinger. Det gir etterforskerne tid til å bestemme hvorvidt saken skal i rettsapparatet.

Hans arbeidsgiver hevder at Kerviel tok uatoriserte posisjoner i europeiske futures-markeder i mer enn ett år og satt med posisjoner for 50 milliarder euro. De mener også at han misbrukte andre personers adgangskoder til datamaskiner, forfalsket dokumenter og benyttet seg av andre metoder for å skjule sine spor. Dette skal han delvis ha fått kompetanse til gjennom sin tidligere jobberfaring da han jobbet med å overvåke meglere.

Varslet i november
Etterforskerne har fortalt at Eurex, Deutsche Börses-derivatdel, ble bekymret for posisjonene juniortraderen satt med så tidlig som i november 2007, men spesifiserte ikke hvem som ble varslet av Eurex.

Avisen skriver videre at den er kjent med at tyske tilsynsmyndigheter mandag sendte bekreftelse på Eurex-alarmen til tilsvarende franske instans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag