Ola Dunks aksjefest

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Mens børsproffene var livredde, kastet småsparerne seg inn i aksjefesten.

01.08.09 08:38

Norske livselskaper og en lang rekke av de høyprofilerte børsprofilene har holdt seg unna det norske aksjemarkedet så langt i år.

Til sammenligning har norske småsparere gjort det motsatte. De har kastet seg inn i aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Det har så langt vært en opplest og klarert sannhet at norske småsparere kjøper aksjer og aksjefond på topp, mens de selger (eller i det minste lar være å kjøpe) på bunnen. Slik har det ikke vært det siste året.

Årets fest i det norske og de internasjonale aksjemarkedene har de norske småsparerne fått effekt av til fulle. De benyttet den kraftige nedgangen i aksjemarkedet sist høst til å kjøpe.

Kjøper aksjefond som aldri før
Tall fra Verdipapirfondenes forening viser at norske personkunder har nettotegnet (nytegning - salg av fond=nettotegning) aksjefond for hele 6,8 milliarder kroner i siden oktober i fjor. Tallene er målt frem til utgangen av juni.

- Det er interessant at den rekordhøye nettotegningen i aksjefond fra norske personkunder kommer i en periode preget av finanskrise, svært kraftige børsfall over hele verden og dystre spådommer fra mange prognosemakere, skriver lederen i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud, i en melding.

Privatinvestorenes offensive holdning siden i fjor høst er et klart trendbrudd og kommer etter en periode på nær seks år med samlet nettoinnløsing av aksjefond på 13 milliarder kroner.

Ser man på hvem som eier aksjer på Oslo Børs, er bildet enda klarere. Private og utenlandske investorer eier samlet 36,5 av aksjene på Oslo Børs, mens private pensjonsfond og livselskapene utgjør nå rekordlave 1,43 prosent av investorgruppen på Oslo Børs. Sjekk her:

Finanskrisen har økt aksjeinteressen
Guro Steine, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Børs, sier til NA24 at de har et inntrykk av at private har økt interessen. Ved årsskiftet var det rundt 350.000 norske personer som eide aksjer.

- Det er positivt at private investorer også eier aksjer. Vi får mange henvendelser fra private investorer, og vi merker en økende interesse fra private aktører om verdipapirmarkedet. Finanskrisen har også gjort at den generelle interessen for verdipapirmarkedet har økt. Vi har også inntrykk av at det er flere nå som trader i forhold til hva det var tidligere, sier Steine til NA24.

Et inntrykk Oslo Børs har, er at private investorer tidligere satt stille med sine aksjer, uten å kjøpe og selge så mye.

- Men nå er en større andel av de privatpersonene som er i markedet mer aktive, sier Steine til NA24.

Har de truffet?
Hvis man sjekker ut om Ola Dunk har truffet med sine kjøp av aksjer og aksjefond, så er svaret entydig ja. Så langt i år har Oslo Børs lagt på seg 30 prosent, mens verdensindeksen for aksjer, målt i lokal valuta, er opp 13 prosent i år.

Oppgangen vises også på aksjefondenes utvikling i år. I snitt har aksjefond som investerer på Oslo Børs en oppgang pr. torsdag på 33,5 prosent. Best av alle har Storebrand Vekst gjort det, med en opgang på 54,5 prosent i år. Sjekk fondsutviklingen her:

Dermed har Ola Dunk fått godt betalt for å kaste seg inn i aksjefesten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.