*Nettavisen* Økonomi.

Olaug slo oljefondet

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Og det etter å ha tapt 4,2 milliarder på aksjespekulasjon.

23.08.10 13:28

Nedgang i det norske aksjemarkedet førte til et negativt resultat for Statens pensjonsfond Norge på 4,2 milliarder kroner for første halvår. Dette tilsvarer en avkastning på minus 3,5 prosent.

- Vi har i første halvår registrert at frykt for svakere økonomisk vekst har ført til nedgang i det norske aksjemarkedet. Imidlertid er det positivt at mange selskaper viser god drift og resultatutvikling, skriver administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en melding.

Tapte mye i Norge
Et svakt norsk aksjemarked har gjort at Folketrygdfondet hadde en avkastning på minus 11,3 prosent norske aksjeporteføljen.

«Resultatet er preget av at det norske aksjemarkedet, etter å ha vært i en positiv utvikling siden februar, fikk en svak periode mot slutten av andre kvartal. God utvikling på børsene i Danmark og Sverige resulterte i en positiv avkastning på 7,7 prosent for den nordiske aksjeportefølje», heter det i rapporten.

Folketrygdfondets renteportefølje gikk bedre i Norge. Den norske renteporteføljen hadde en avkastning på 5,5 prosent, og den nordiske renteporteføljen en avkastning på 4,8 prosent i første halvår. Den gode avkastningen i renteporteføljene er et resultat av at rentenivået på lange obligasjonslån har blitt redusert, noe som har økt verdien på porteføljene.

Knapt bedre enn oljefondet
Avkastningen for Statens pensjonsfond Norge ble 0,2 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen som Finansdepartementet har fastsatt. For den siste tiårsperioden er den gjennomsnittlige årlige avkastningen 0,4 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljens avkastning.

For en drøy uke siden leverte Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, sin kvartalsrapport.

Den viser at avkastningen var på minus 9,2 prosent for aksjeinvesteringene og pluss 1 prosent for renteinvesteringene, målt i internasjonal valuta. Fondets samlede avkastning var på linje med avkastningen til referanseporteføljen som Finansdepartementet har fastsatt.

Les mer: Svakt kvartal for oljefondet

Les også: Norges melkeku tørker inn

Satser tungt på aksjer
Ved halvårsskiftet var forvaltningskapitalen til Statens pensjonsfond Norge på 112,9 milliarder kroner.

59 prosent av fondet var investert i aksjer og 41 prosent i rentebærende papirer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.