*Nettavisen* Økonomi.

Olav Thon (90) gir bort formuen

Foto: Elin Reitan (Side2)

Norges rikeste mann har bestemt hva han skal gjøre med 25 milliarder.

10.12.13 16:37

Det er en stiftelse som skal forvalte milliardformuen. Formålet er å utøve et stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen, melder selskapet i en pressemelding.

Stiftelsen skal blant annet utdele midler til allmennyttige formål.

Får tilført aksjer

- Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig. Jeg har besluttet å opprette «Olav Thon Stiftelsen» for dette formål, sier Olav Thon i meldingen som er sendt ut.

Thon forteller at han de senere år har tenkt mye på denne saken.

- Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, fortsetter han.

Stiftelsen får tilført samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS, som er konsernspiss i Olav Thon Gruppen. Aksjene vil utgjøre stiftelsens egenkapital og er verdsatt til vel 25 milliarder kroner.

Støtter flere

Olav Thon har tidligere opprettet flere stiftelser.

Den ene heter Olav Thons Stiftelse og har som formål å: «Stiftelsen er en privat ideell stiftelse med det formål å støtte Den Norske Turistforenings landsomfattende virksomhet til fremme av fjellvandringen i Norge og i den ånd som har preget Olav Thons interesse for, samt glede av, å ferdes i norske fjell».

En annen er Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse. Den er en ideell samfunnsnyttig stiftelse som har som formål å gi økonomisk bistand til: «a/ Helsefremmende virksomhet, herunder medisinsk forskning. b/ Tiltak for utvikling og bedring av det fysiske miljø. c/ Barn- og ungdoms oppvekstsvilkår».

Vokste opp på gård

Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal.

For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden, for 1,7 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.