En av Norges mest kjente milliardærer Olav Thon skal denne uken dele ut 43 millioner kroner til norske og internasjonale forskere som har utmerket seg innen medisin, matematikk og naturvitenskap, skriver Dagens Næringsliv (krever abonnement).

Pengene deles ut gjennom Olav Thon Stiftelsen, og så langt er det delt ut over 150 millioner kroner.

Les også: Thon sparer 70 millioner kroner med stiftelse

- Ulykke å arve mye penger

93-åringen Thon har gjennom sitt liv bygget opp et av de største eiendomsimperiene i Norge. I de siste tilgjengelige skattelistene står han oppført med en formue på 1,8 milliarder kroner.

Les hele saken her: Olav Thon gir bort formuen

Han har ingen barn, og i flere år grublet over hva han skal gjøre med alle pengene han har tjent.

- Man skal jo levere alt fra seg. (...). Vårherre har vært ganske grundig når det gjelder akkurat det. Det blir vel galt å kalle ham kommunist, men det er ikke så langt unna, sier Thon til Dagens Næringsliv.

- Så da er spørsmålet om man skal levere det til slektninger som kanskje ikke trenger det. Jeg har ingen barn, men mange slektninger. Men den største ulykken i livet er å arve mye penger. Jeg ønsker ikke å ødelegge noen med det.

Les også: Olav Thon låner til 0,2 prosent rente
Les også: Olav Thon blar opp milliarder

Saken fortsetter under pollen.

Endringer

93-åringen mener nytteverdien av å få arv har endret seg.

- I gamle dager var levealderen 40 år. Da kunne det være barn som trengte det for å drive videre. Men når folk dør nå, så er de 90 eller 100 år, og barna deres vil da være pensjonsalder. Da synes jeg det er langt mer interessant å overlate midlene til en stiftelse, sier Thon til DN.

Fra arkivet: Professorer krangler om Thons arv

Ifølge DN har Thon gitt bort 25 milliarder kroner til Olav Thon Stiftelsen som årlig deler ut minimum 50 millioner kroner til forskning.

Men Thon ønsker ikke å bli husket for alle millionene.

- Jeg ønsker å bli husket som bondegutten uten utdannelse og uten kontakter som kom til storbyen Oslo. Det viser at det er mulig for alle.

Har du sett disse videoene?