NA24.no

Olav Thon flytter - kommunen mister millioner

Foto: Harald Fjelldalen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hotellkongen står bak 15 prosent av inntektene.

Ifølge Hallingdølen har Olav Thon nylig kjøpt eiendommen Vold i Flå kommune. Thon betalte seks millioner kroner for småbruket, og fikk gjennom handelen også et område i Flå sentrum som er regulert til næringsvirksomhet, skriver Ringerikes Blad.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Gjennom de siste tiårene har Thon kjøpt en rekke eiendommer både i Flå og andre steder i landet, men akkurat dette eiendomskjøpet kan være svært dårlig nytt for Hole kommune; det er nemlig boplikt på småbruket.

116 millioner i skatt

Hallingdølen skriver at Thon i konsesjonssøknaden har opplyst at han kommer til å bosette seg på gården og videreføre dagens drift av gressproduksjon. Også Thon-gruppens eiendomssjef Håvard Staff Brenno sier til avisa at Thon er innstilt på å innfri boplikten.

Hvis Olav Thon flytter fra Hole kommune, kan kommunen gå glipp av betydelige skatteinntekter fra 89-åringen. Thon skal siden 1996 ha betalt over en milliard kroner i skatt, og ifølge skattelistene for 2010, betalte Thon nesten 116 millioner kroner i skatt det året. I 2009 betalte han 85 millioner i skatt, mens han de tre årene før betalte mellom 60 og 65 millioner kroner i skatt per år.

En del av disse skattemillionene har gått til staten, men en god del millioner har også tilfalt Hole kommune. Ifølge Hallingdølen kommer omkring 15 prosent av skatteinntektene i Hole fra Thon.

- Vi har vært heldige

- Vi går ikke ut med tall, men Thon bidrar vesentlig, sier økonomisjef og fungerende rådmann i Hole kommune, Elin Aasnæs til Nettavisen NA24.

- Vi har ikke fått noen indikasjon fra Thon om at han skal flytte, men vi har hele tiden vært klar over at det kunne skje en dag. Vi har vært heldige som har hatt en av Norges rikeste boende i kommunen, fortsetter Aasnæs.

Thon er ikke alt for ofte blitt overservert blant Holes har 6.000 innbyggere i perioden han har vært bosatt der, ifølge Aasnæs.

- Han har ikke det nei, sier Aasnæs.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere