- Så vidt jeg vet har ikke Olav Thon-gruppen vært rammet av sånne tilstander i det hele tatt, sier Olav Thon (94), forretningsmann og eiendomskonge, til Nettavisen.

Thon startet opp sin første bedrift i 1942 og har dermed vært daglig leder i hele 76 år. Tross den uvanlig lange fartstiden i arbeidslivet, har Thon imidlertid lite erfaring med seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Les også: Catherine Deneuve forsvarer menns rett til å sjekke damer

Sterkt overdrevet

Sextrakassering har kommet sterkt i fokus den siste tiden gjennom den såkalte #Metoo-kampanjen.

Les også: Wenche Foss skal ha opplevd seksuell trakassering

Thon advarer mot at denne problemstillingen skal blir for dominerende.

- Det er en farlig utvikling hvis det skal nesten bli forbudt for menn og kvinner å gi uttrykk for at de er glad i hverandre, sier Thon.

Les også: #metoo-advarsel fra Jensen: - Vi må ikke slutte å klemme

#Metoo-kampanjen startet for alvor mot slutten av fjoråret, og har i Norge blant annet ført til at Trond Giske har trukket seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Thon tror imidlertid at oppmerksomheten rundt dette etter hvert vil avta.

- Jeg tror det er en bølge. Det er blitt veldig populært å snakke om seksuell trakassering nå og det vil kanskje være det i halvt år eller et år til, men så kommer det til å jevne seg ut, sier han.

- Etterhvert vil folk få forståelse for at både kvinner og menn er stort sett velmenende vesener, som ønsker å være snille mot hverandre. I min erfaring og i mitt firma har det ikke meg bekjent eksistert sånne problemer, sier Thon.

Olav Thon-gruppen har rundt 3.000 ansatte. I en stor internasjonal undersøkelse har 3,1 prosent av yrkesaktive i Norge svart at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen. I hele Europa er andelen 1,8 prosent.

Les også: Flere melder om sextrakassering i Norge enn i EU

Deler ut 42 millioner

Den samfunnsengasjerte Thon delte torsdag ut store pengebeløp gjennom Olav Thon-stiftelsen til allmennnyttig forskning innen matematikk og naturvitenskap.

Årets forskningspris gikk til den finske forskeren Riitta Hari, som får tildelt fem millioner kroner for sitt arbeid innen hjerneforskning. Dette beløpet gjør prisen til et av de største av sitt slag i verden.

- Jeg synes akkurat Riita var en kandidat som utmerket seg ved det grundige arbeid gjennom så lang tid, uten at hun egentlig har fått den helt store oppmerksomheten. Jeg tror hennes forskning kan være banebrytende innenfor de sykdommer som kan bli et stadig større problem etterhvert som levealderen stiger, nemlig problemer knyttet til hjernens bevarelse, sier han.

Kjenner mange som er rammet

Han viser til at Haris arbeid er en del av den grunnleggende forskningen for må til for å finne en måte å motvirke Alzheimer og Parkinsons.

- Jeg har sett så mange tilfeller at at folk som fysisk sett kan holde det gående i veldig høy alder, men hjernen svikter. Det er en alvorlig svekkelse av gleden ved å bli eldre, sier han.

Han mener at dette må være en viktig oppgave for Olav Thon-stiftelsen å støtte.

- Jeg har sett folk ned i sektiårsalderen bli rammet av Alzheimers. Jeg har tidlig forstått at det er et stort problem, sier han.

I år delte Thon-stiftelsen ut 42 millioner kroner, blant annet til fremragende undervisning, og har i løpet av de siste fire årene delt ut til sammen 130 millioner.

- Det er mye penger, men det er grunnlaget for at jeg opprettet denne stiftelsen. Jeg håper inntekten til Olav Thon-gruppen kan fortsette å bidra til å tjene menneskeheten, sier han.