*Nettavisen* Økonomi.

Olje, cruise og renter tynget

Aksjeindeksene i USA falt moderat torsdag, etter at de onsdag snuset på det høyeste nivåene på mange år.

23.03.06 22:50

Investorene er for tiden svært fokusert på renteutviklingen i USA, og torsdag steg markedsrentene, noe som jevnt over er negativt for aksjemarkedet.

Bakgrunnen for dagens renteoppgang var en uventet oppgang på 5,2 prosent i salget av eksisterende boliger i februar, mens markedet i snitt hadde ventet en liten nedgang. En nedgang i ukentlige tall for antallet arbeidsledige trekker også i retning av høyere rente.

Selv om boligtallene, via høyere rente, tynget aksjemarkedet, bidrog de til oppgang for selskaper involvert i boligbygging.

Det bidrog heller ikke positivt for det brede aksjemarkedet at oljeprisen steg kraftig. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 63,40 dollar fatet, en økning på 3 prosent fra onsdag kveld.

Dette er imidlertid bra for oljeserviceaksjene. Delindeksen for disse aksjene steg i dag 2,5 prosent.

På selskapsfronten kom cruiserederiet Carnival med en kvartalsrapport med skuffende utsikter. Aksjen falt 5 prosent. Royal Caribbean, som også er notert på Oslo Børs, falt nær 4 prosent, til en kurs som er marginalt lavere enn i Oslo. Stadig negativ PR for cruisebransjen er heller ikke bra for disse selskapene. I USA har media fokusert på flere tilfeller av personer som har forsvunnet fra cruiseskip, og i dag ble et Carnival-skip rammet av en brann hvor en passasjer døde. En buss med passasjerer fra et Royal Caribbean-skip krasjet i Chile i går, og 12 døde.

Stolt-Nielsen, som er notert både i USA og Norge, falt over 5 prosent i USA etter at det ble kjent at en amerikansk domstol har omgjort en tidligere avgjørelse, og dermed åpner for at selskapet kan straffeforfølges i en konkurransesak. Til tross for en styrket dollar, er USA-sluttkursen nær 3 prosent under siste notering fra Oslo Børs.

Microsoft fortsatte fallet fra onsdag, etter utsettelsen det kommende operativsystemet Vista. I dag melder selskapet også at det vil gjennomføre omorganiseringer i sin Windows-divisjon. Aksjen falt drøyt 1 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,42% til 11.270,29

Nasdaq -0,14% til 2.300,15

S&P 500 -0,25% til 1.301,67

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.