NA24.no

Olje, cruise og renter tynget

Sist oppdatert:
Aksjeindeksene i USA falt moderat torsdag, etter at de onsdag snuset på det høyeste nivåene på mange år.

Investorene er for tiden svært fokusert på renteutviklingen i USA, og torsdag steg markedsrentene, noe som jevnt over er negativt for aksjemarkedet.

Bakgrunnen for dagens renteoppgang var en uventet oppgang på 5,2 prosent i salget av eksisterende boliger i februar, mens markedet i snitt hadde ventet en liten nedgang. En nedgang i ukentlige tall for antallet arbeidsledige trekker også i retning av høyere rente.

Selv om boligtallene, via høyere rente, tynget aksjemarkedet, bidrog de til oppgang for selskaper involvert i boligbygging.

Det bidrog heller ikke positivt for det brede aksjemarkedet at oljeprisen steg kraftig. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 63,40 dollar fatet, en økning på 3 prosent fra onsdag kveld.

Dette er imidlertid bra for oljeserviceaksjene. Delindeksen for disse aksjene steg i dag 2,5 prosent.

På selskapsfronten kom cruiserederiet Carnival med en kvartalsrapport med skuffende utsikter. Aksjen falt 5 prosent. Royal Caribbean, som også er notert på Oslo Børs, falt nær 4 prosent, til en kurs som er marginalt lavere enn i Oslo. Stadig negativ PR for cruisebransjen er heller ikke bra for disse selskapene. I USA har media fokusert på flere tilfeller av personer som har forsvunnet fra cruiseskip, og i dag ble et Carnival-skip rammet av en brann hvor en passasjer døde. En buss med passasjerer fra et Royal Caribbean-skip krasjet i Chile i går, og 12 døde.

Stolt-Nielsen, som er notert både i USA og Norge, falt over 5 prosent i USA etter at det ble kjent at en amerikansk domstol har omgjort en tidligere avgjørelse, og dermed åpner for at selskapet kan straffeforfølges i en konkurransesak. Til tross for en styrket dollar, er USA-sluttkursen nær 3 prosent under siste notering fra Oslo Børs.

Microsoft fortsatte fallet fra onsdag, etter utsettelsen det kommende operativsystemet Vista. I dag melder selskapet også at det vil gjennomføre omorganiseringer i sin Windows-divisjon. Aksjen falt drøyt 1 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,42% til 11.270,29

Nasdaq -0,14% til 2.300,15

S&P 500 -0,25% til 1.301,67

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere