*Nettavisen* Økonomi.

Olje i 75 dollar

Oljefesten fortsetter fredag kveld, med nye rekordnoteringer. Olje koster for første gang over 75 dollar.

21.04.06 20:31

HOUSTON (NA24): Et fat brentolje for levering i juni har fredag kveld nådd 74,70 dollar. Det er en oppgang på nær 3 prosent fra torsdag kveld, og det er ny rekord for denne oljetypen.

Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i juni har fredag kveld nådd hele 75 dollar - også det rekord for denne typen kontrakter.

Oppgangen kommer etter at prisen tidligere på dagen hadde falt noe tilbake fra torsdagens nivåer.

- Vi ser ofte denne typen short-dekking i et rekordpreget oppgangsmarked før en helg, siden ingen er sikre på hvor vi kan være mandag, sier traderen Kevin Kerr til Marketwatch.com.

Inndekking av short-posisjoner innebærer at aktører som har solgt et verdipapir, for eksempel en oljekontrakt, de ikke eier for å tjene penger på et forventet kursfall, kjøper denne tilbake for å fjerne risikoen for tap dersom kursen stiger.

Den siste tiden har uro rundt Iran og Nigeria, kombinert med fallende bensinlagre i USA, gjort oljemarkedet uvanlig nervøst, og overskygget det faktum at de amerikanske lagrene av råolje er relativt fulle.

Uroen rundt land som Iran og Nigeria slår ekstra hardt inn nå fordi det i dag, i motsetning til det man har sett tidligere år, praktisk talt ikke finnes ledig produksjonskapasitet å sette inn dersom krig eller annen uro skulle kutte eksporten fra et viktig produsentland.

- Enhver slags tilbudsforstyrrelse vil sende oss opp mot 100 dollar, sier Peter Schiff, adm. direktør i meglerfirmaet Euro Pacific Capital til nyhetsbyrået Bloomberg News.

Schiff mener at prisen vil fortsette å stige selv uten en slik tilspissing, på grunn av forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

- Dette ligner på 1970-tallet, da det skjedde en permanent justering av oljeprisen, sier Schiff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.