*Nettavisen* Økonomi.

Olje i fokus på USA-børser

USA-børsene endte flatt mandag på en dag preget av rekordhøy oljepris.

USA-indeksene endte lite endret mandag, med Nasdaq litt i minus og de generelle indeksene litt i pluss.

Fokus var på oljeprisen. Prisen for Brent-olje nådde tidenes høyeste nivå. Grunnen var artikler i amerikanske medier om at Bush-administrasjonen allerede har begynt å planlegge et luftangrep mot Irans atomprogram.

Prisen for et fat nordsjøolje har mandag kveld vært oppe i 68,99 dollar, tidenest høyeste pris. Den amerikanske referanseoljen WTI ligger omtrent på samme nivå, og dermed litt under sin rekord. WTI-olje har normalt vært dyrere enn nordsjøolje.

Oljeprisen gjør at de sterkeste aksjene på USA-børsene stort sett var å finne innen olje og offshore mandag. Delindeksen for oljeservice steg over 2 prosent, oljeselskapsindeksen med halvannen prosent.

Statoil steg over 5 prosent og endte på en kurs som ligger marginalt over sluttkursen i Oslo, som var 197,50 kroner. Hydro steg drøyt 4 prosent i USA til en kurs som tilsvarer 952 kroner, godt over sluttkursen i Oslo på 938,50 kroner.

Disney steg 1 prosent etter å ha meldt at selskapet vil gjøre sine mest populære TV-show gratis tilgjengelig på internett, i et format som gjør at man ikke kan spole forbi reklamepausene. Dette gjelder for eksempel Desperate Housewives og Lost.

Det var ingen viktige nøkkeltall på makrofronten mandag, og de lange markedsrentene, som har steget den siste tiden, var lite forandret i dag.

Ellers ventet markedet på kvartalstall fra aluminiumsgiganten Alcoa etter børs. Dette er det første store selskapet som rapporterer sine tall for første kvartal. Jevnt over ventes et nytt godt resultatkvartal for de amerikanske børsselskapene. Det er ventet at det blir tosifret resultatvekst for selskapene i den toneangivende S&P 500-indeksen for 11. kvartal på rad.

Ved første øyekast synes Alcoa-tallene positive. Selskapet leverer tidenes største kvartalsoverskudd, bunnlinjen er klart bedre enn markedet ventet og driftsinntektene er marginalt over analytikernes forventninger.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,19% til 11,141,33

Nasdaq -0,25% til 2.333,27

S&P 500 +0,09% til 1.296,62

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag