NA24.no

Olje kan redde Island

(Blue Lagoon)
Sist oppdatert:
Norges naboland har havnet i dyp krise, nå kan oljen bli redningen.

Svensk Radio melder at Island kan bli et nytt stort oljeland, og hvis et oljefunn lar seg utbygges kommersielt kan det lille landet også forvente seg store inntekter fra havets gull.

Området som befinner seg 30 mil ut i Nordishavet nordøst for Island blir omtalt som et av de største kjente ubenyttede oljefunnene i verden, og skal ha de samme geologiske forutsetningene som de produserende norske oljefeltene. Det er også likhetstrekk med oljefunn på Grønland, som heller ikke er utbygget.

- Vi er fast bestemt på å undersøke dette området, til tross landets økonomiske krise, sa utenriksminister Össur Skarphedinsson under en oljemesse i London.

Han sa også at de seneste undersøkelsene peker på at olje- og gassfunnene er større enn hva de tidligere har turt å håpe på.

De foreløpige prognosene antyder at oljen kan vare i 40 år hvis det bestemmes å bygges ut. Inntektene skal være nok til å rekke Islands utgifter i mange hundre år. Nå starter vurderingen og forberedelsene. Det er ventet at det kan ta inntil ti år før produksjonene kan komme i full gang. Det vil også kreve enorme investeringer i infrastruktur som nye veier, raffinerier, landingsplasser for helikopter og fly, samt havneområder som kan betjene et eventuelt oljefelt.

Det aktuelle området skal strekke seg over 40.000 kvadratkilometer, men på grunn av at det ligger på inntil 2.000 meter dyp så har behovet for en mer effektiv og lønnsom utvinningsteknologi gjort at en utbygging har blitt utsatt. For tiden pågår det innledende lisensrunder der oljeselskaper kan melde sin interesse for å lete etter gass og olje.

Øyriket i nord er i dyp krise etter finanskrisen. Banksystemet kollapset da finansuroen slo inn med full styrke høsten 2008. Siden da har den islandske kronen stup og landet sliter med faretruende høy inflasjon.

I forrige uke ble rentenivået senket med 1 prosentpoeng til 17 prosent, mens prisveksten fortsatt ligger på 17,6 prosent. Inflasjonsmålet til den islandske sentralbanken er på 2,5 prosent.

I takt med den alvorlige økonomiske situasjonen bygget det seg opp en bred kritikerskare av den islandske sentralbanken, og sentralbanksjef David Oddsson. Etter en lengre periode ga Oddsson etter for kravet om å trekke seg, og Island vendte blikket mot Norge. Nordmannen Svein Harald Øygard er blitt ansatt som konstituert sentralbanksjef på Island, og vil sitte frem til en erstatter er på plass.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Les mer: Nordmann skal redde kriseøya og - Sentralbanksjef trekker seg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere