*Nettavisen* Økonomi.

Olje-lockout vil koste oss 1800 millioner kroner dagen

Foto: Jensen, Oddvar Walle (Scanpix)

Varsler lockout fra midnatt. - Har ingen tro på tvungen lønnsnemnd i dag, sier organisasjonsleder.

09.07.12 17:18

Partene i oljekonflikten er ennå ikke innkalt til møte med arbeidsministeren for å bli informert om tvungen lønnsnemnd, og fra midnatt er det varslet full lockout i oljesektoren.

Dermed blir rundt 6500 oljearbeidere utestengt fra sine jobber.

Bare timer før lockouten er det ingen tegn på at Arbeidsdepartementet vil gripe inn, og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er ikke villig til å gi kommentarer om situasjonen.

- Arbeidsministeren er ikke tilgjengelig for kommentarer, og vi har ingen kommentarer utover at vi følger situasjonen fortløpende, sier pressekontakt Morten Dagre, til NA24.

Les: Statoil: - Vi kjører på for fullt

Tror ikke på tvungen lønnsnemnd
Leder i arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi, Leif Sande, tror ikke på løsning før midnatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har ingen tro på at det blir tvungen lønnsnemnd i dag. Arbeidsgiverne har varslet lockout på sokkelen fra midnatt. Det må de ta ansvar for, sier leder Leif Sande i arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi til Dagbladet.

Arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi, Sage og Lederne ønsker å få til en avtale med Oljeindustriens Landsforening (OLF) om å opprette et fond som vil sikre de arbeidstakerne som ønsker å gå av ved fylte 62 år

Partene forhandlet i helgen, men møtene har ikke ført fram.

- Ansatte i oljeselskapene har en gjennomsnittsinntekt på en million kroner og en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere. Likevel velger de å bruke makt for å få enda bedre vilkår, sa forhandlingsleder Jan Hodneland til NTB etter det nye bruddet søndag morgen.

1800 millioner
De økonomiske konsekvensene av en lockout vil bli store.

- Vi har beregnet at vi får et produksjonsbortfall på 1,8 milliarder kroner i døgnet, sier informasjonssjef i OLF, Eli Ane Nedreskår, til Dagbladet.

Bare for Statoil vil konsekvensen av en lockout for dem bli et inntektsbortfall på 520 millioner kroner om dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.