NA24.no

Olje nær rekord

Sist oppdatert:
Oljeprisen faller, men den holder seg likevel nær rekordene fra onsdag kveld.

Fornyet frykt for at den amerikanske økonomien går på en smell gjør at markedet venter at det kommer til å gå utover etterspørselen etter oljerelaterte produkter.

NA24 - din næringslivsavis

April-kontraktene på nordsjøolje faller til 105,60 dollar fatet torsdag morgen, etter at det ble satt ny toppnotering på 106,45 dollar fatet onsdag kveld.

Rekordnivået på oljeprisen kom til tross for at oljelagrene fylles opp i høyere tempo enn hva markedet hadde ventet. Stadige bunnoteringer for den amerikanske dollaren bidrar til dette. Lav dollarkurs gjør at de oljeproduserende landene som har en annen primærvaluta enn ønsker å oppnå høyere pris for å kompensere den lave dollarkursen.

Gullprisen fortsetter derimot oppover. Også det skjer på grunn av lav dollar og usikkerheten knyttet til veksten i den amerikanske økonomien. På jakt etter en trygg havn og fare for at sentralbanker og fondsforvalterer vil dumpe dollar og dollarnominerte eiendeler jo mer sannsynlig det blir at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon.

Dollaren har falt mot ny bunn målt opp mot euroen, og er på det laveste målt mot den japanske yen. Gullprisen har så langt steget 18 prosent i verdi til en rekordnotering på 992,05 dollar per unse, mens dollaren i samme periode har svekket seg 6,6 prosent mot euroen og 10 prosent mot yen.

- Bevegelsene er påvirket av den amerikanske dollarens svakhet, sier råvarestrateg David Moore ved Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg News.

Strategen mener at noen investorer benytter nå råvarer som en sikring mot svekkelsen i dollarkursen.

- Med dollaren så svak burde gullprisen være i 1.000 dollar per unse, sier råvaremegler Jonathan Barratt til samme nyhetsbyrå.

Han ikke ville være overrasket om gullprisen nådde 1.000 dollar per unse innen kort tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere