NA24.no

Olje og aksjer opp i USA

Sist oppdatert:
Kraftig oljeoppgang pleier ikke å gi aksjeoppgang på Wall Street, men det skjedde tirsdag.

HOUSTON (NA24): Selv ikke en kraftig oppgang i oljeprisen – normalt negativt for USA-børsene – klarte å ødelegge oppgangen på Wall Street tirsdag. Alle de viktige aksjeindeksene steg, om enn relativt moderat.

Olje og gass var i fokus tirsdag. Et fat nordsjøolje steg 5 prosent fra mandag, til 56,30 dollar for levering i mars. Gassprisen steg hele 12 prosent på råvarebørsen i USA.

Kaldere værmeldinger i USA bidrar til forventet økning i forbruket av fyringsolje og naturgass.

Dessuten melder Wall Street Journal at Saudi-Arabia planlegger et produksjonskutt på 158.000 fat pr. dag torsdag. Etter dette vil landet ha kuttet produksjonen med en million fat pr. dag siden siste sommer, sier en regjeringskilde til avisen. Det er i så fall nesten det dobbelte av det landet har avtalt i forhold til oljekartellet OPEC, og betyr at OPECs ledende produsent har kuttet med rundt 10 prosent.

Oppturen for olje og gass bidrog til at delindeksen for oljeaksjer steg 2 prosent, delindeksen for oljeservice 3 prosent.

Procter & Gamble melder at de hadde et resultat på 2,86 milliarder dollar tilsvarende 84 cents per aksje i siste kvartal. Det er en bedring fra 2,55 milliarder dollar eller 72 cents per aksje i tilsvarende periode året før. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne at Procter & Gamble ville legge frem et resultat per aksje på 82 cents og en omsetning på 19,58 milliarder dollar. Vel så viktig er det at selskapet har justert opp forventningene for inneværende år. Likevel falt aksjen marginalt.

Burger King solgte i sitt regnskapsmessige andre kvartal hamburgere og fast food for 559 millioner dollar. Det var mer enn ventet, for analytikerne hadde ifølge Thomson First Call ventet at omsetningen skulle havne på 545 millioner dollar. Aksjen steg marginalt.

Colgate-Palmolive melder om et resultat som er bedre enn ventet. Tannhelseselskapet hadde i fjerde kvartal et resultat på 401,2 millioner dollar tilsvarende 73 cents per aksje. I samme periode året før var resultatet på 361,2 millioner dollar eller 65 cents per aksje. Før omstruktureringer og salg av deler av virksomheten i Canada økte resultatet til 436,9 millioner dollar eller 80 cents per aksje fra 380,6 millioner dollar tilsvarende 69 cents per aksje. Analytikerne hadde ventet et resultat per aksje på 77 cents. Aksjen steg 1 prosent.

Forretningsmannen Carl Icahn har gitt beskjed om at han vil ha en plass i Motorolas styre. Dette er med på å sende aksjekursen i selskapet opp 7 prosent på Wall Street. Icahn har gjennom selskapet sitt kjøpt seg opp til 1,39 prosent i Motorola, og har tidligere investert i selskaper han mener er undervurdert. Motorola fikk en svak start på året etter en nedtur i resultatet for fjerde kvartal.

På makrofronten kom forbrukertillitsundersøkelsen Consumer conficence inn med en verdi på 110,3 poeng i januar. Det er en sterk verdi - den høyeste siden mai 2002 - men den var omtrent som ventet i markedet.

Nå venter finansmarkedene spent på den amerikanske sentralbanken, som har møte, og skal legge frem sitt rentesyn onsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,26% til 12.523,31

Nasdaq +0,31% til 2.448,64

S&P 500 +0,58% til 1.428,82

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere