Olje og børs falt

Foto: (Scanpix)

Oljeaksjene bidrog til å trekke ned USA-børsene mandag.

12.01.09 22:32

Nyttårsrallyet er bare et fjernt minne. Det ble en ny dag med nedtur på USA-børsene mandag. Dow Jones falt rundt halvannen prosent, Nasdaq og S&P 500 mer enn 2 prosent.

Storbanken Citigroup skal ifølge flerre medier ha innledet forhandlinger med Morgan Stanley om å slå sammen meglerhusvirksomheten Smith Barney med Morgan Stanleys. The Financial Times skriver at Citi kan motta 2,7 milliarder dollar for 51 prosent av Smith Barney og i tillegg kan storbanken skrive opp verdiene i selskapet for 6 milliarder dollar.

Mandag falt Citigroup hele 17 prosent, mens Morgan Stanley endte ned drøyt 1 prosent.

Venter på Alcoa
Ellers venter investorene i spenning på en ny runde med selskapstall. Resultatsesongen etter fjerde kvartal sparkes uoffisielt i gang med Hydro-konkurrenten Alcoa. Den store aluminiumsprodusenten blir av mange ansett som en viktig indikator for hva som vil komme ut av rapporteringssesongen. I forrige uke lanserte Alcoa sine planer der de skal redusere produksjonen og kutte antall stillinger med 13 prosent.

Dermed risikerer 13.500 ansatte i Alcoa å miste jobben. Bakgrunnen er at etterspørselen innen aluminium faller ettersom flere land i verden er inne i resesjonen. Ifølge Thomson Reuters forventer analytikerne at Alcoa vil legge frem et tap på 0,10 dollar per aksje.

Tallfremleggelsen vil skje etter at handelen på New York Stock Exchange avsluttes mandag kveld norsk tid. Alcoa falt 7 prosent i ordinær børshandel mandag.

Forberedt på negative nyheter
Senere i uken kommer Intel med sine tall. I forrige uke varslet IT-kjempen at de ikke vil klare å innfri egne forventninger. PC-salget har falt og det rammer brikkeprodusenter som Intel.

- De negative nyhetene som kommer fra resultatene vil holdes oss i en defensiv handel for det meste av uken, sier sjeføkonom Peter Cardillo i Avalon Partners til CNN Money.

Cardillo tror ikke nødvendigvis at de svake resultatene nødvendigvis vil gi et bratt fall i aksjemarkedet, men vil dempe muligheten for opptur. Bakgrunnen er at mye av de negative nyhetene allerede er bakt inn i aksjekursene.

Oljenedtur
Oljeprisen er svært svak om dagen. Mandag falt den amerikanske referanseoljen WTI for februar-levering nær 8 prosent til 37,72 dollar.

Dermed bidrog energirelaterte aksjer solid til nedturen mandag. Delindeksen for oljeservice falt 5 prosent, delindeksen for oljeselskaper 3 prosent.

På tampen av forrige uke kom det en ny arbeidsmarkedsrapport fra arbeidsdepartementet i USA. Tallene var nedslående og viste at ledigheten økte til 7,2 prosent i desember i fjor. Ikke siden januar 1993 har ledighetsnivået vært høyere. I 2008 mistet 2,6 millioner amerikanere jobben og det er det høyeste nivået siden 1945.

Den bedrøvelige statistikken antyder at resesjonen i USA kan bli dypere og mer langvarig enn tidligere antatt. Økonomien i USA har vært i resesjon siden desember 2007, og økonomene frykter nå at nedturen kan blir mer langvarig.

Svake økonomiske utsikter har medført lavere etterspørsel etter oljerelaterte produkter, og faren er at etterspørselsfallet vil bli større enn OPECs produksjonskutt.

Nedturen kommer etter at det går mot en løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina. Gassforsyningene fra Russland som fraktes gjennom rørledninger i Ukraina stanset helt opp i forrige uke. Beskyldninger haglet på begge sider om hvem som har skyld i bruddet.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,46% til 8.474,05

Nasdaq -2,09% til 1.538,79

S&P 500 -2,26% til 870,26

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag