NA24.no

Olje over 71 dollar

Sist oppdatert:
Rekordene fortsetter å falle i oljemarkedet. Mandag koster et fat nordsjøolje for første gang over 71 dollar.

HOUSTON (NA24): Et fat nordsjøolje for levering i juni koster mandag kveld 71,05 dollar, opp fra 70,80 dollar før helgen. Prisen har vært oppe i 71,40 dollar.

Juni-kontrakten er nå såkalt førsteposisjon, hvilket er den toneangivende kontrakten på råvarebørsen ICE i London. Det er første gang denne kontrakten har passert 71 dollar fatet.

Kommentatorer fokuserer, som før helgen, på den anspente situasjonen rundt Irans atomprogram, og faren for at et USA-ledet angrep på landet vil stanse eksporten av olje fra Iran, som er verdens fjerde største oljeprodusent.

I tillegg trekker det trolig opp at Kina søndag meldte at landets økonomi vokste med 10,2 prosent i første kvartal, enda høyere enn de allerede optimistiske spådommene i finansmarkedene. Den kraftige veksten i Kina trekker stadig mer olje fra verdensmarkedet.

På råvarebørsen i New York koster et fat av referanseoljen WTI for levering i mai nå 69,80 dollar, en oppgang på en halv dollar fra før helgen. I New York er mai-kontrakten fortsatt førsteposisjon, og det er fortsatt en dollar igjen til rekorden fra sist høst.

Normalt koster WTI-olje noe mer enn Brent-olje, men de siste dagene har det vært motsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere