NA24.no

Oljeaksjene kraftig opp i morges

Sist oppdatert:
Oljeangrepene i Nigeria sendte de asiatiske energiaksjene oppover mandag. Tokyo-børsen stupte.

(NA24): Militante opprørere angrep lørdag flere rørledninger og kidnappet ni utenlandske oljearbeidere i Nigerdeltaet. Angrepene kom bare et døgn etter at Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet varslet en opptrapping av konflikten i området.

Angrepene har lammet en femdel av Nigerias oljeproduksjon, et land som står for om lag tre prosent av verdens oljeproduksjon.

Oljeprisen steg kraftig allerede fredag, og fortsetter oppover i morges. Råolje for levering i april blir nå handlet til 61,05 dollar fatet i elektronisk handel i London.

Prishoppet førte til et kurshopp for flere av de store energiselskapene i Asia i natt. PetroChina, some er Kinas største petroleumsselskap, endte opp 3,4 prosent, mens Australias nest største oljeprodusent, Woodside Petroleum, steg 5,2 prosent.

Energisektoren var imidlertid eneste lyspunktet på en svart ukestart for de asiatiske aksjemarkedene.

Tokyo-børsen ble rammet av at bankkjempen Mitsubishi UFJ Financial Group meldte om utsettelse av integreringen av et nytt PC-system.

IT-bransjen ble også utsatt for negative nyheter; ifølge Merrill Lynch & Co må Sony utsette lanseringen konsollen Playstation 3.

- I et svakt marked som dette er det lett å selge på dårlige nyheter, slik som er tilfellet med banksektoren i dag, sier Koji Uchida i Mitsubishi UFJ Asset Management Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Japans Nikkei 225-indeks falt hele 1,8 prosent til 15437,93 poeng. Den brede Topix-indeksen endte ned 2,1 prosent.

Morgan Stanley Capital Asia-Pacific-Indeks hadde falt 0,6 prosent tidlig norsk tid mandag.

Følg utviklingen på Oslo Børs fra klokken 09 her.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere