NA24.no


UTREDE LOFOTEN: Norsk olje og gass' sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at Stortingets tre største partier nå må gå sammen og utrede oljeutvinning i Lofoten.
UTREDE LOFOTEN: Norsk olje og gass' sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at Stortingets tre største partier nå må gå sammen og utrede oljeutvinning i Lofoten.

Oljebransjen ber Ap, Høyre og Frp levere om Lofoten-olje

Sist oppdatert:
Det er viktig å komme i gang med en konsekvensutredning av oljeaktivitet i Lofoten, understreker Norsk olje og gass, som ønsker Aps signaler velkommen.

– Dette valget har avklart at det er det samme brede flertallet bak norsk oljepolitikk i det nye Stortinget som i det forrige, sier Norsk olje og gass' sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til NTB.

Bellona synes det er «nitrist» om Ap nå går sammen med regjeringen og åpner for konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Arbeiderpartiet står klar til å samarbeide med regjeringen om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten dersom Venstre og KrF ikke lykkes i å binde Høyre og Frp til masta, bekreftet Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor NTB tirsdag.

Les også: IEA anbefaler Norge å øke olje- og gassproduksjonen

- Viktig å komme igang

Det er naturlig og selvsagt at Ap vil søke å få gjennomslag for sin politikk, mener Schjøtt-Pedersen, som i en årrekke var Ap-statsråd og stabssjef for statsminister Jens Stoltenberg.

– Det er viktig at vi klarer å komme i gang med konsekvensutredning av virksomhet i dette området. Derfor forventer jeg at de tre partiene som har et så stort flertall i Stortinget, gjennomfører det de har sagt de skal gjøre, sier han.

Les også: Rapport: Norge mister 63.000 arbeidsplasser ved stans i oljeutvinning

– Her vet vi at det er sammenfallende syn mellom Ap, Høyre og Frp. Det er ikke overraskende at disse partiene, inkludert Ap, peker på at det faktisk er et flertall i Stortinget for dette. Det vil være langt mer problematisk hvis Stortingets brede flertall ikke kommer til uttrykk.

Norsk olje og gass, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter, minner om at det er snakk om en konsekvensutredning, som i sin tur skal gi grunnlag for å beslutte hva man kan gjøre videre.

- Hvor er logikken?

Bellona påpeker at Ap i valgkampen gikk mot avfallsdeponi på Brevik i Telemark på grunn av lokal motstand. I Lofoten er alle kommunene og flertallet i befolkningen imot oljeutvinning, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

– Hvor er logikken? Om Støre mener alvor med å ta lokale hensyn, kan han og Ap aldri støtte en konsekvensutredning, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han mener ønsket om å gå sammen med Høyre og Frp viser hvor ille Arbeiderpartiets miljøpolitikk har blitt.

– Det er like nitrist som det er skremmende at dette er det første politiske Støre gjør etter valget, sier han.

Aps landsmøte gikk i vår inn for å utrede konsekvensene av olje- og gassvirksomhet i et område sør for Lofoten (Nordland 6) i neste stortingsperiode.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere