NA24.no

Oljebyråkrater eier Statoil-aksjer for millioner

Petroleumstilsynets hovedkontor i Stavanger.
Petroleumstilsynets hovedkontor i Stavanger. (Google Street View)
26 ansatte i Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet eier Statoil-aksjer for 3,5 millioner kroner. Ledelsen i Petroleumstilsynet anbefaler sine ansatte å holde seg unna oljeaksjer.

Det skriver de to nettstedene Sysla og Offshore.no torsdag.

Sysla og Offshore.no har fått innsyn i dokumenter som viser at flere ansatte i disse etatene som eier Statoil-aksjer, har vært saksbehandlere og deltatt på tilsyn i saker der Statoil er involvert.

Direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet understreker at ingen i lederposisjoner eier aksjer i selskaper de har vedtaksmyndighet for.

- Det er viktig at ansatte ikke har en slik tilknytning til selskapene som vi fører tilsyn med at det kan stilles spørsmål ved vår upartiskhet. Vi har blant annet derfor gjennom våre interne retningslinjer stilt strenge habilitetskrav til Ptil-ansatte, sier hun.

Tillit

Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener regelverket burde vært strengere.

- I en bransje med så store verdier involvert er både faren for korrupsjon og behovet for tillit til det offentlige styringssystemet særlig stort. Det beste ville være om Petroleumstilsynet (Ptil) og Oljedirektoratet (OD) nektet sine ansatte å eie oljeaksjer, sier Smith til Sysla.

Har ikke oversikt

Petroleumstilsynet opprettet for ett år siden et internt register over aksjeinvesteringer. Oljedirektoratet har ikke en tilsvarende oversikt.

- Utgangspunktet er at ansatte i staten kan eie og handle med verdipapirer. Dette prinsippet gjelder også hos oss. Vi ønsker ikke å gripe for langt inn i enkeltansattes privatøkonomi, sier Inger Lise Strømme, direktør for dataforvaltning og organisasjon i Oljedirektoratet (OD).

I direktoratets interne regelverk heter det likevel at «ansatte i OD må imidlertid utvise særskilt varsomhet i slike forhold da de lett kommer i konflikt med hensynet til tillit, habilitet og taushetsplikt i den enkelte stilling».

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere