Oljedramaet: - Dette tåler ikke Russland

USKKERT: Hvordan kommer president Vladimir Putin til å løse krisen i Russland?

USKKERT: Hvordan kommer president Vladimir Putin til å løse krisen i Russland? Foto: Alexey Druzhinin (Afp)

Folk kjøper ting for å beskytte pengene sine mot galopperende inflasjon.

06.01.15 15:29

Oljeprisen er i fritt fall. Siden slutten av juni, er den mer enn halvert - og fortsatt er det ingen tegn på at bunnen er nådd.

I skrivende stund er Nordsjøoljen på 52 dollar fatet, mot 115 dollar i juni.

Det betyr at de store oljeproduserende landene blør. Et av dem som sliter mest er Russland.

Russland er den av de store oljeprodusentene som blir hardest rammet av prisfallet. Siden 1. juli har den russiske rubelen mot dollar falt med nesten 50 prosent som følge av den svake oljeprisen.

Inflasjon på 17 prosent

Inflasjonen har skutt i været til hele 17 prosent, noe som er ekstremt, især gitt at de fleste vestlige land har nær null inflasjon.

Landets valutareserver falt for første gang siden 2009 til under 400 milliarder dollar, ned fra 510 milliarder dollar ved inngangen til 2014, ifølge Reuters.

Fortsatt oljeprisfall gjør at den russiske økonomien går fra vondt til verre.

UTVIKLING: Slik har rubelen svingt de siste fem årene. Foto: (Infront)


- Rubelen har falt dramatisk

- Rubelen har falt dramatisk, så tatt seg litt opp igjen – men er fremdeles svak, sier Russland-ekspert Indra Øverland til Nettavisen.

Han er seniorforsker og leder for energiprogrammet ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

- I Norge har prisene på nye iphone 6 har økt med 1000 kroner, i Russland er prishoppet mye høyere. Derfor stoppet også Apple salget i det russiske markedet for en periode, sier han.

Les også: Putin kan få rubel-hjelp fra Kina

- Russland tåler ikke dette

Dette får en rekke konsekvenser:

- Inflasjonen gjør at mange kjøper dyre ting for å beskytte pengene sine, som flotte biler, dyrt datautstyr og hvitevarer.

- Hva mener du er den største faren med den lave oljeprisen?

- Russland tåler ikke oljeprisen slik den er i dag. Den jevne russer vil merke at prisene på importerte varer, som de kjøper mye av, vil fyke til værs. Inflasjon er politisk sensitivt i Russland fordi det kan bli tolket som destabilisering. Putins sterkeste kort innenriks har nettopp vært å sikre stabilitet.

ØVERLAND: - Putins team er smarte. Foto: Nupi

- Putins team er smarte

- Hva kan og bør russiske myndigheter gjøre fremover?

- Putins team er smarte. De kommer ofte med uventede trekk, som i hvert fall styrker dem på kort sikt. De overrumpler vesten, ofte med å ligge et hakk foran, der vi fremstår som veldig trege og lite samforente, fremstår russerne som bedre til å ta raske strategiske avgjørelser, mener han.

Øverland er ikke i tvil om at Russland kommer til å vende seg meg Asia:

- De kommer til å jobbe mer med Asia handelsmessig og muligens dempe seg litt i Ukraina. Hvis de lykkes med det siste, kan de bli sett på som mindre aggressive og muligens få fjernet noe av sanksjonsbyrden. Det er utfordrende å ha fallende oljepris og sanksjoner samtidig, sier Øverland – og mener det er «typisk for en oljestat å undervurdere mulighetene for et oljeprisfall som vi ser nå».

Kina

Eksperten mener Kina besitter makten:

- Det er Kina som tilfører russiske selskap i knipe kapital, og dermed blir Ukraina-krisen en indirekte krangel mellom Kina og Vesten. Fremtidige konfrontasjoner av denne typen kan finne sted direkte mellom Kina og vesten. Vi kan bare tenke oss effekten av mottiltak derfra om vi noensinne skulle forsøke oss på lignende sanksjoner mot Kina, sier han bekymret. Vi kan komme til å bli prisgitt Kina.

Putin

- Hvor mye kan situasjonen svekke Putin?

- Det er et godt og vanskelig spørsmål. Putins retorikk går på at «Vesten har skyld i Ukraina-krisen» og forsøker å undergrave Russland. Siden han har kontroll over mediene, tror russerne på det. Det må gå fryktelig dårlig med Russland før noen blir sure på Putin, mener eksperten.

Øverland gir følgende beskrivelse av status quo:

- Vi ser fall i statsinntekter og svekkelse av økonomien. For Norge er det et stort gode at kronen svekker seg, men i Russland er situasjonen annerledes: Ikke så sterk økonomi og et minne fra miserable 1998 hvor høy inflasjon forårsaket en økonomisk kollaps, sier Øverland.

- Vond sirkel

Han bemerker at Russland preges av en stat med forholdsvis lav gjeldsbyrde, mens de statskontrollerte selskapene sliter med høy gjeld, særlig selskapene i petroleumssektoren.

- Disse selskapene kommer i en vond sirkel: De er avhengige av oljeprisen i seg selv, og opplever at når de kommer i gjeldstrøbbel, skrur Vesten igjen kranen med sanksjoner, slik at inntektene svekkes enda mer.

Øverland drar paralleller til Norge – men:

- Dette er mye verre for Russland og rammer mange flere produkter enn vi ser her. Men vi skal ikke svartmale, heller. Sammenlignet med land i Sør-Europa, som Frankrike, Hellas og Portugal, er bildet mer nyansert, avslutter han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.